Gazze’de doktorlar, hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalıyor

İmkansızlıklar doktorları hastalar arasında hayatta kalma şanslarına göre seçim yapmaya zorluyor Gazze’deki Avrupa Hastanesi’nde imkansızlıklarla mücadele eden sağlık personeli zor kararlar almak zorunda kalıyor. Gazze’deki doktorlar, Avrupa Hastanesi’ndeki ciddi personel ve ekipman eksikliğinin, sağlık ekiplerini kimi tedavi edeceklerini seçmek konusunda ‘zor kararlar’ almaya yönelttiğini bildirdi. Yapılan açıklamada ciddi yaralanmalara rağmen birçok hastanın tedavi edilemediğine dikkat … Gazze’de doktorlar, hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalıyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 08 Şub 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 08 Şub 2024
Gazze’de doktorlar, hastalar arasında seçim yapmak zorunda kalıyor

İmkansızlıklar doktorları hastalar arasında hayatta kalma şanslarına göre seçim yapmaya zorluyor

Gazze’deki Avrupa Hastanesi’nde imkansızlıklarla mücadele eden sağlık personeli zor kararlar almak zorunda kalıyor.

Gazze’deki doktorlar, Avrupa Hastanesi’ndeki ciddi personel ve ekipman eksikliğinin, sağlık ekiplerini kimi tedavi edeceklerini seçmek konusunda ‘zor kararlar’ almaya yönelttiğini bildirdi. Yapılan açıklamada ciddi yaralanmalara rağmen birçok hastanın tedavi edilemediğine dikkat çekildi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’itan aktardığına göre doktorlar, ‘Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentindeki Avrupa Hastanesi’nin kapasitesinin 240 kişi olarak tasarlandığını, ancak buna rağmen şu an yaklaşık bin hastayı tedavi etmeye çalıştıklarını ve çok sayıda yerinden edilmiş insanın da koridorlara sığındığını’ belirtti.

Plastik cerrah olan Ahmed el-Mahallati, “Birçok gün hastalar arasında önceliğe göre seçim yapmak zorunda kalıyoruz” diyerek ‘bunun, hayatta kalma şansı daha yüksek olanlara odaklanmak, kötü durumda olan ve çok ihtiyaç duyan kişileri terk etmek anlamına geldiğini’ kaydetti.

Cerrah açıklamasının devamında ‘gerekli hizmeti veremedikleri için çok sayıda hastayı kaybettiklerini ve bir aralar ileri derecede yanık olan hastaları kabul edemediklerini’ ifade ederek “Çünkü yoğun bakım birimimizin kapasitesinin buna yetmeyeciğini biliyorduk” dedi.

El-Mahallati, tüm ailesini kaybeden hastalar olduğunu, yapılması gereken ameliyatlar bulunduğunu ancak gerekli bakım sağlayamadıkları için çoğu zaman göz yaşı döktüklerini’ aktardı.

Gazze’deki hastanelerin çoğu çalışmayı durdurdu ve bazıları doğrudan bombalama veya baskınlara maruz kaldı. Halen faaliyet gösteren hastaneler ise İsrail güçlerinin yaklaşmasıyla birlikte baskı altında. İsrail, Hamas’ın tıbbi tesisleri askeri amaçlar için kılıf olarak kullandığını iddia ediyor.

Yüz cerrahı Sair Deyfullah, en temel malzemelerin bile eksikliğinden şikayet ederek “Sağlık hizmetlerinin tamamen çöktüğünü ve normale dönmesinin yıllar alacağını söyleyebilirim” dedi.

Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Sözcüsü Tommaso Della Longa salı günü yaptığı açıklamada “Son birkaç hafta içinde defalarca bombalanan el-Emel Hastanesi gibi yakındaki hastaneler de açık kalmakta zorlanabilir” ifadesini kullandı.

Longa, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında ‘Emel Hastanesi’nin önümüzdeki günlerde kapatılması ihtimalini dahi düşünmek bile istemediğini’ belirterek “Ancak gerçek şu ki bu durum değişmezse hastanede faaliyetlerin devam etmesi çok zor olacak” dedi.