Gazze’de İnsanlık Krizi Derinleşiyor: Yarım Milyon Kişi Yerinden Oldu

İşgalci İsrail'in 18 Mart’ta ateşkesi bozarak yeniden başlattığı saldırılar nedeniyle Gazze’de 500 binden fazla Filistinli evsiz kaldı. Son bir ayda 1652 sivil hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı.

Eklenme Tarihi: 17 Nis 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 17 Nis 2025
Gazze’de İnsanlık Krizi Derinleşiyor: Yarım Milyon Kişi Yerinden Oldu

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Birleşmiş Milletler’e bağlı İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine dayandırdığı haberinde, Gazze’de 18 Mart’tan bu yana 500 bin Filistinlinin daha yerinden edildiğini bildirdi.

İşgalci İsrail, 19 Ocak 2025’te sağlanan ateşkese rağmen 18 Mart sabahı yoğun saldırılara yeniden başladı. Özellikle sivilleri, altyapıyı ve yaşam alanlarını hedef alan bombardımanlar sonucunda Filistinliler güvenlik gerekçesiyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yerinden Edilme ve Sivil Kayıplar Artıyor

İsrail’in saldırılarının yeniden başlamasından bu yana;

  • 1652 Filistinli (çoğu kadın, çocuk ve yaşlı) yaşamını yitirdi.

  • 4 bin 391 kişi ise yaralandı.

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023’ten bu yana süren işgalci saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 51 bin 25’e, yaralı sayısı ise 116 bin 432’ye ulaştı.

Defalarca Yerinden Edildiler

WAFA, Gazze halkının neredeyse tamamının bu süreçte defalarca yerinden edildiğini hatırlatarak, özellikle çocukların ve yaşlıların bu durumdan ağır şekilde etkilendiğini belirtti. Birçok Filistinli aile, güvenli bölge kalmadığı için çadırlarda, yıkıntılar arasında ya da hastane bahçelerinde yaşam mücadelesi veriyor.

İşgalci İsrail Altyapıyı da Hedef Alıyor

OCHA'nın değerlendirmelerine göre İsrail’in saldırıları yalnızca sivilleri değil, aynı zamanda hastaneleri, su ve kanalizasyon sistemlerini, elektrik altyapısını da sistematik olarak hedef alıyor. Bu durum, Gazze'de zaten çökmüş olan insani sistemi tamamen işlevsiz hale getiriyor.

Uluslararası Çağrılar Yetersiz Kalıyor

Gazze'de devam eden soykırım karşısında uluslararası camianın çağrıları büyük ölçüde etkisiz kalırken, yerel kaynaklar bir an önce kalıcı ve denetimli bir ateşkes sağlanması gerektiğini vurguluyor.