Gazze Şeridi'nde yetersiz beslenme tedavisi gören çocuklar, İsrail’in uzun süredir uyguladığı abluka nedeniyle ciddi bir tehdit altına girdi. Birleşmiş Milletler (BM) ve yerel sağlık kuruluşları, bölgedeki gıda ve tıbbi malzeme sıkıntısının tedavi sürecini olumsuz etkilediğini ve çocukların sağlığını riske attığını belirtiyor.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 18 Mart’tan itibaren Gazze’deki yetersiz beslenme tedavi merkezlerinin yüzde 15’inin kapandığını açıkladı. İsrail ordusunun tahliye emirleri ve bombardımanlar nedeniyle kapanan merkezlerde tedavi gören 350 çocuğun hayatı büyük risk altında.
Gazze’nin orta ve güney bölgelerinde bebekler için ek gıda stoğu tükenirken, yalnızca 400 çocuğa bir ay yetecek kadar hazır bebek maması kaldığı ifade ediliyor. Ayrıca, İsrail’in 2 Mart’tan itibaren Gazze’ye yardım girişine izin vermemesi, gıda, su, ilaç ve barınak sıkıntısına yol açtı.
UNICEF, Gazze Şeridi’nde yaklaşan yakıt kriziyle birlikte içme suyunun dört litrenin altına düşebileceği ve bunun da çocuklar arasında salgın riskini artırabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bölgedeki insani yardım eksikliklerinin yetersiz beslenme, hastalıklar ve artan çocuk ölümleriyle sonuçlanabileceği vurgulandı.
İsrail, 19 Ocak'ta varılan ateşkesin ardından 2 Mart’ta Gazze'ye insani yardım girişini durdurmuş, 18 Mart’ta ise saldırılarını yeniden başlatmıştı.