Filistin Kızılayı, İsrail’in ağır bombardımanı altındaki Gazze’de her gün 180 kadının ölüm riskiyle doğum yaptığını açıkladı. Ayrıca birçoğunun İsrail güçlerinin ambulansları engellemesi yüzünden hastanelere ulaşamadığını bildirdi. Bölgedeki trajediyi vurgulayan Birleşmiş Milletler’den ise “Bombalar, açlık ya da susuzluk onları öldürmezse doğum yapmak öldürebiliyor” açıklaması yapıldı.
Filistin Kızılayı, Gazze’deki insani krize işaret edip durumun vahametine dikkat çekmek için sosyal medya platformu X’ten bazı ses kayıtları paylaştı. Gazze Şeridi’nde doğum vaktinde hastaneye ulaşamayan hamile kadının ailesiyle sağlık ekiplerinin telefon görüşmesi yayınlandı.
Kayıtlara göre, doğum yapan kadının kız kardeşiyle görüşen Filistin Kızılayı’nda görevli doktorlardan biri, kadının evde güvenli doğum gerçekleştirmesini kolaylaştırmak için rehberlik yaparak ailesine yardımcı olmaya çalışıyor.
Filistin Kızılayının mesajında, “Gazze’de her gün 180 kadın tehlikeli ve insanlık dışı koşullarda doğum yapıyor. İsrail güçlerinin ambulansların onlara ulaşmasını engellemesi nedeniyle birçoğu kuşatma altındaki bölgelerde oldukları için hastanelere ulaşamıyor” ifadelerine yer verildi.
5 BİN 500 KADIN ÖLÜMÜN KIYISINDA DOĞUM YAPACAK
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Filistin Temsilcisi Dominic Allen, dün Kudüs’ten video konferansla düzenlediği bilgilendirme toplantısında Gazze’de son 100 günde yaklaşık 18 bin doğum gerçekleştiğini ve UNFPA’nın yeterli malzeme sağlayamadığını, hastanelerdeki durumun çok kötü olduğunu açıklamıştı.
Yaklaşık 5 bin 500 kadının gelecek aylarda doğum yapmasının beklendiğini belirten Allen, “Susuzluk, gıda kıtlığı ve tedaviye erişim yoksunluğuyla mücadele ediyorlar. Bombalar, açlık ya da susuzluk onları öldürmezse doğum yapmak öldürebiliyor. Bunun gerçekleşmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullanmıştı.
HAMİLE VE LOHUSALARDA KANSIZLIK, KANAMA…
UNFPA, 17 Aralık 2023’te yaptığı açıklamada, Gazze’de 45 bin hamile ve 68 bin emziren kadının kansızlık, kanama ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu duyurmuştu.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra da 1 Ocak’ta yaptığı basın açıklamasında, Gazze Şeridi’nde saldırılar sebebiyle yerinden edilenlerin barındığı merkezlerdeki 50 bin hamile kadının temel ihtiyaçlarının karşılanmaması yüzünden yetersiz beslenme ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirtmiş, BM’ye bağlı kurumlara çocukların ve hamile kadınların kurtarılması için acil müdahale çağrısında bulunmuştu