Gensoru yok, Bakanlar Meclis’e bilgi verecek

Meclis İçtüzüğü değişiyor. AKP’nin hazırladığı ve cumhurbaşkanına sunulan yeni taslak çalışmada Meclis, bir yasa veya bakanlık alanındaki herhangi bir konu ile ilgili bakanları davet edebilecek, bilgi alabilecek. İktidar veya muhalefetin Meclis’e sunduğu her kanun teklifi ilk olarak Cumhurbaşkanı’na da sunulacak.

Eklenme Tarihi: 09 Eyl 2018
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Gensoru yok, Bakanlar Meclis’e bilgi verecek

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine dönük olarak TBMM İçtüzüğü için de çalışmalar hızlandı. AKP’de yapılan MYK toplantılarında, Meclis çalışmalarının yavaşlığından yakınan Cumhurbaşkanı’nın talebine göre bir süredir üzerinde çalışılan taslak metinde sona gelindi. Hazırlanan taslak, Cumhurbaşkanı’na sunuldu.

Buna göre, yasa teklifleri üzerindeki konuşmaların Meclis Genel Kurulu’ndan ziyade komisyonlarda yapılması benimsendi. Meclis’te ağırlıklı görüş, artık haklarında gensoru verilemeyecek olan yürütmenin temsilcisi ve dışarıdan atanan bakanların Meclis’ten ve milletvekillerinden hepten kopmaması ve kısmen Meclis’in de denetlemesi için yasalar görüşülürken komisyonlarda bulunup bilgi vermesi yönünde. Ancak bu konuda nihai kararı da teklifi değerlendirmeye alan Cumhurbaşkanı verecek.

Gerek komisyon aşamasında gerek Genel Kurul aşamasında bakanların yasa ile ilgili görüşlerinin alınması için Meclis’e davet edilebilecek bir düzenlemenin getirilmesi gündemde. Ya da bakanlıkla ilgili herhangi bir konuda bakan Meclis’e çağrılabilecek.

ÇOK ÖNERGE VEREN ÇOK KONUŞACAK

Değiştirilecek olan TBMM İçtüzük taslağında en dikkat çeken nokta ise her yasama yılında üç kez Meclis Genel Kurulu’nda 2 saatlik serbest tartışma oturumu yapılacak. Milletvekillerinin en çok şikâyetçi olduğu “Yazılı soru önergelerine bakanların cevap vermemesi” konusunda da düzenleme şöyle:

Yazılı soru önergelerine cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların cevap vermemesi durumunda “Dikkat çekme yazısı” yazılacak. Soru önergesine cevap verilmeyen 10 milletvekiline 2 dakikayı geçmemek üzere 2 dakikalık söz hakkı verilecek. Yani en çok soru önergesi veren, Meclis’te en çok konuşmuş olacak. Taslakta Meclis’in çalışma saatleri Salı günü 15.00-21.00, Çarşamba ve Perşembe 14.00-21.00 arası olacak. TBMM TV de bu saatlerde canlı yayın yapacak.