Gergerlioğlu'ndan Soylu'ya Furkan Vakfı soruları

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Furkan Vakfı'na yönelik polis şiddetini sordu: "Furkan Vakfı özelinde Emniyet Teşkilatı'nda bazı kişilerin husumeti olduğu iddiası doğru mu?"

Gergerlioğlu'ndan Soylu'ya Furkan Vakfı soruları
25 Mayıs 2022 10:47:51

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Furkan Vakfı'na yönelik polis şiddetini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. Gergerlioğlu, emniyet teşkilatında yer alan bazı isimlerin Furkan Vakfı'yla husumetli olduğu iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

'İŞKENCENİN ALASINI YAPARIM'

Gergerlioğlu Soylu'ya verdiği önergede, "22 Mayıs 2022 tarihinde Konya ilinde Furkan Vakfı mensubu kişilere Konya Emniyeti tarafından kötü muamelede bulunulmuştur. Konya Emniyet ekipleri haddini aştı! Anayasal haklarını kullanmak isteyen Furkan Hareketi mensuplarına yönelik çirkin tehditlerde bulunarak engelleneme yapan kanun tanımaz polisler, kadınlara müdahalede bulunmaktan çekinmedi. Konyalı Furkan Hareketi mensupları, hukuksuzca tutuklanan Alparslan Kuytul Hoca ve 8 arkadaşları için anayasal haklarını kullanarak Adalet ve Özgürlük Eylemi gerçekleştirmek isterken Konya Emniyetinin menfur saldırısına maruz kaldı. Kanun tanımaz polisler, savunmasız vatandaşlara müdahalede sınır tanımadı. Polisler, tesettürlü kadınları dahi iterek uzaklaştırmaya çalıştı! Yaşanan skandal olay esnasında bir memurun, "Size işkencenin Alasını yaparım!" ifadeleri kameralara yansıdı.” ifadeleri yer almakta" dedi.

SOYLU'YA SORULAR...

Gergerlioğlu, Soylu'ya şu soruları sordu:

- “İşkencenin âlâsını yaparım.” diyen polis kimdir? Hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır? Bir yurttaşa alenen “İşkencenin âlâsını yaparım.” diyen polis halen görevde midir? Eğer görevdeyse bir yurttaşı tehdit eden kolluk gücünün görevde olmasının sebebi nedir?

- 05.05.2022 tarihinde HDP Genel Merkemiz’de de polis tarafından yapılan provokasyonda Batman Milletvekilimiz Ayşe Acar Başaran’a “Seni çivilerim ha” diyen Başkomiser Murat Güler halen görevde midir? Eğer görevdeyse halen görevde olmasının sebebi nedir? Bu ve benzeri durumlarda polislerin çok rahat bir şekilde tehdit etmesinin sebebi nedir?

- İçişleri Bakanlığı’nın içinde bu tarz provokasyonları yapması için hazırlanmış özel bir ekibin olduğu iddiası doğru mudur?

- Emniyet tarafından gerçekleştirilen ve özellikle tarafıma gönderilen her provokasyonun başında olan işkenceci olduğu somut olgu ve ifadelerle iddia edilen Abdülkadir Türkyılmaz’ın 05.05.2022 tarihinde HDP Genel Merkezimize yapılan provokasyonda yer almamasının gerekçesi nedir?

- Polisin, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda belirtildiği üzere polisin genel güvenliği sağlama görevi varken bir vatandaşa ve bir milletvekiline “Seni çivilerim haa.” bir vatandaşa “İşkencenin âlâsını yaparım.” şeklinde tehditler etmesi ve halen görevlerine devam ediyor olmalarının hukuki ve mantıklı bir açıklaması var mıdır? Halkın güvenliğini sağlaması gereken polisten halkı korumak için vatandaşlara önerileriniz var mıdır?

- Furkan Vakfı özelinde Emniyet Teşkilatı içinde bazı kişilerin husumeti olduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu kişiler kim ya da kimlerdir?

- Alparslan Kuytul’un evinden 883 km uzaklıktaki Patnos Cezaevine gönderilmesinde İçişleri Bakanlığı’nın herhangi dahli söz konusu mudur?

- Bu şekilde uzak bir cezaevine göndererek Alparslan Kuytul’un ailesi ve Furkan Vakfı üyelerine mesaj verilmek istendiği iddiası doğru mudur?

- Furkan Vakfı etkinlikleri ve protestolarına olağanüstü önlemler alındığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa Vakfın hangi geçmiş eylemlerinde şiddet ya da başka bir güvenlik tehditi durumuna binayen bu önlemler alınmaktadır? Furkan Vakfı üyelerine kanun dışı muamele edildiği iddiası doğru mudur?

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Adana’daki son eylemde ortaya çıkan Furkan Vakfı gönüllülerine uygulanan şiddet görüntülerinin gündem olmasından rahatsız olduğu bu sebeple de Furkan Vakfı’na baskının artırılması talimatı verdiği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa kanunların koruyucusu olması gereken kolluk güçleri kanun dışına mı itilmektedir?

- Son 5 yılda kaç kolluk kuvveti hakkında darp işkence hakaret ve kötü muamele nedeniyle soruşturma açılmıştır? 



0 Yorum

Yorum Yaz