'Geri Dönüş' umudu tükenmiyor!

Nekbe'nin 83 yaşındaki canlı tanığı Filistinli Ganim, hala 68 yıl önce ailesiyle birlikte terk etmek zorunda kaldıkları evlerine geri döneceği günü hayal ediyor.

Eklenme Tarihi: 16 May 2016
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
'Geri Dönüş' umudu tükenmiyor!

Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulduğu Nekbe'nin (Büyük Felaket) üzerinden 68 yıl geçmesine rağmen Filistinliler geri dönüş umutlarını hala canlı tutuyor.

Birkaç gün için ayrıldıkları evlerine yarım asrı aşkın süredir dönemeyen hatta ziyaret dahi edemeyen 83 yaşındaki Filistinli Receb Ganim, hala 68 yıl önce ailesiyle birlikte terk etmek zorunda kaldıkları evlerine geri dönmeyi hayal ediyor.

Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki El-Amari Mülteci Kampında yaşayan Nekbe'nin canlı tanığı Ganim,15 yaşında henüz genç bir delikanlı iken kurşun sesleri altında nasıl göçe zorlandıklarını ve Siyonist çetelerin Filistinlilere yönelik katliamlarını AA muhabirine anlattı.

Yahudi çetelerin Lod'daki Dehmeş Camisi'nde gerçekleştirdiği katliamda onlarca kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Ganim, "Yahudi çeteler, yüzlerce insanı Dehmeş Camisi'nde topladı ve kurşuna dizdi. Bu katliamdan yaralı kurtulanlar arasında benim arkadaşlarım da vardı. Daha sonra bana anlattıklarına göre Yahudilerin burada yaklaşık 100 kişiyi öldürdüğünü öğrendim." dedi.

Beldeden çıkmaları ve doğuya gitmelerinin istendiğini belirten Ganim, "Sonumuzun Dehmeş Camisi'ndekilere benzemesinden korktuğumuz için karşı koyamadık. Yanımıza ancak birkaç parça eşyamızı alabildik. Her şeyimiz geride kalmıştı. İki, en geç üç gün sonra evimize döneceğiz diyorduk ancak bu iki gün şimdi 68 yıl oldu." diye konuştu.

"68 yıldır Lod'daki evimize dönmeyi hayal etmediğim tek günüm bile geçmedi"

Ramallah yakınlarındaki Ameri Mülteci Kampı'nda yeni bir hayat kurduğunu, burada yeniden evlendiğini ve 6 çocuğu olduğunu anlatan 83 yaşındaki Nekbe tanığı, "Son 68 yıldır hayatımın en güzel günlerini geçirdiğim Lod'daki evimize, bostanımıza dönmeyi hayal etmediğim tek günüm bile geçmedi." diye konuştu.

Filistinlilerin yarıdan fazlası vatanlarından sürüldü

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük Felaket) olarak anıyor. İsrail ise kuruluş yıl dönümünü 23 Nisan olarak kabul ederek, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutluyor.

BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre, 1948 yılında tarihi Filistin topraklarında yaşayan 1,4 milyon Filistinliden 800 binden fazlası Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile Ürdün, Mısır, Suriye, Lübnan ve Irak'a sürüldü. Nekbe sırasında 531 Filistin köy ve ilçesi yıkıldı, gerçekleştirilen katliamlarda 15 binden fazla kişi öldürüldü.