Gözaltı-İşkence-Bekleyiş: Furkan Gönüllülerine Yapılan Haksız Muamele Devam Ediyor!

Adana Emniyetinin, Furkan Gönüllülerine gözaltında uyguladığı skandal işkencelerin ortaya çıkmasıyla başlayan süreçte neler yaşandı? 3 aydan fazla süredir tutuklu yargılanan 4 gönüllünün serbest bırakılması beklenirken 2 gönüllünün daha tutuklanmasıyla devam eden olaylar nasıl başlamıştı? Adalet bekleyişleri, yürüyüşler, eylemler! Furkan Gönüllülerinin yaşadığı süreci Furkan Haber olarak derledik.

Gözaltı-İşkence-Bekleyiş: Furkan Gönüllülerine Yapılan Haksız Muamele Devam Ediyor!
14 Eyl 2021 21:35:16

Adana Cumhuriyet Başsavcısı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye çağırılan 3 Furkan Vakfı Gönüllüsünden Yusuf T. Cuma namazı çıkışı, H.A. 10.30 sularında avutatıyla ifade vermeye gittiği Adana İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Gasp Büro Amirliğinde, Erdal E. de işyerine gelen polis memurları tarafından 10 Eylül Cuma günü gözaltına alındı. Kendileriyle bir daha iletişim kuramayan yakınları ve avukatları emniyete giderek bilgi almak istediklerini talep etti.

11 Eylül'de Yusuf T.'nin avukatı, saat 21:00 civarında müvekkili ile görüşme talep etti. Keyfi olarak görüşmesi engellenen avukatı, iki saat kısıtlamanın ardından saat 23:00 civarında müvekkili ile görüşebildi. Görüşmenin ardından müvekkilinin emniyette akılalmaz işkencelere maruz kaldığını açıkladı.

Aynı gün, benzer bir durum kendi rızasıyla karakola gidip teslim olan Haydar A. da maruz kalmış, avukatı ile 24 saate yakın bir süre boyunca görüştürülmeyen müvekkil, kendisinin de polisler tarafından darp edildiği ve birkaç kez de vekiline haber verilmeden sorguya çekildiği bilgisini vermiştir.

Yapılan hukuksuzluklara sessiz kalmayan yüzlerce Furkan Gönüllüsü, arkadaşlarının serbest kalmasını talep ederek emniyet önünde toplandı.

Kendi rızalarıyla ifade vermeye gelen 3 Furkan Gönüllüsünü insanlık haysiyetine sığmayan yöntemlerle ağır şekilde darp eden ve isnat ettikleri suçları zorla kabul ettirmeye çalışan kolluk kuvvetleri, işkenceye maruz kalan arkadaşlarının bırakılmasını isteyen yüzlerce gönüllüye de sert müdahalede bulundu.

Yaşanan elim olayın ardından ilk açıklamayı yapan Vakfın Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul Hoca: "Emniyet ellerinde hiçbir delil, belge olmamasına rağmen arkadaşlarımıza eziyet ediyor, adli tıp doktoru da darp raporu vermiyor, onların köleliğini yapıyor!" ifadelerini kullanarak yapılanlara tepki gösterdi.

İlerleyen saatlerde bizzat emniyetin önüne giden Alparslan Hoca, hukuksuzca gözaltında tutulan arkadaşları bırakılana kadar alandan ayrılmayacaklarını belirtti.

İşkenceci emniyete güveni sarsıldığını belirten avukatlar, nöbetleşe görüşme talep ederek müvekkilerinin uzun süre yalnız kalmasını engellemeye çalıştığını açıkladı.
Adana Emniyetinde darp edilen Furkan Gönüllüsünün maruz kaldığı skandal işkenceler, avukatı tarafından açıklandı!https://t.co/tJqowhWX9i


AdanaEmniyetinde İşkence#AdanaEmniyetihttps://t.co/vUqy8f2nxp

— Furkan Haber (@furkanhabernet) September 11, 2021

Emniyetin, avukatların girişini engellemek istemesi üzerine Alparslan Hoca 2'nci açıklamada bulundu. Tepkiler üzerine kısıtlamalar tekrardan kaldırıldı.

11 Eylül'de müvekkili Yusuf T. ile görüşmesinde, apıalan işkenceleri tutanak altına alan avukatlar, Polis memurları tutanağı imzalamaktan imtina ettiğini belirtti.

Avukatlar, son durum hakkında verdikleri bilgilerde, Furkan Gönüllüsü Y.T.'nin maruz kaldığı kan donduran muameleyi paylaşarak yapılanlar hakkında tutanak tutuklarını belirtti.

Açıklamalar üzerine mağdur gönüllü Y.T'nin eşi Z.T. de basın açıklaması gerçekleştirdi.

Akşam saatlerinde Furkan Haber ve Furkan Tv'nin ortak hazırladığı 'Adana Emniyetinde İşkence' Gündem Özel Yayını gerçekleştirilerek yaşananlar tüm detaylarıyla kamuoyuna aktarıldı.

Alparslan Hoca ve yüzlerce Furkan Gönüllüsünün emniyet önündeki adalet bekleyişi 2'nci günde de devam etti.

12 Elil Pazar günü, işkence suçunun işlenmesinin ardından durum hakkında kamuoyunu bilgilendiren avukatlar, hukuk mücadelesi de başlattığını duyurdu. Yapılan görüşmeler sonucunda hukuki sürece Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz ve Adana Barosu İnsan Hakları ve AİHM komisyonu dahil oldu.

Aynı gün, Adana Barosu Başkanı gözaltında işkenceye maruz kalan Yusuf T.'ye ziyaret gerçekleştirdi.

Bekleyişi sürdürdükleri alanda basın açıklaması gerçekleştiren Furkan Gönüllüleri, yapılanları kınayarak zulme son verilmesini istedi.

Gözaltı süresince her akşam gerçekleştirilen yayınlar aracılığıyla avukat ve aktivistlerin, işkencelere verdiği tepkiler kamuoyuna aktarıldı.

Süreci daha yakından takip etmek isteyen Adana Barosu İnsan Hakları ve AİHM komisyonu adına Av. Selim Mazlum TOKER saat 15.00 sularında emniyete gelerek Yusuf T. ile ile görüştü.

Adana Emniyetinde Skandal İşkencelere Maruz Kalan 3 Furkan Gönüllüsünün Avukatları, Yaptıkları Açıklamalarda Adli Tıptan Darp Raporları Alındığını ve Gözaltındaki 3 Gönüllünün Yarın Savcılığa Çıkarılacağını Belirtti!

Emniyetİşkence YeriMi#AdanaEmniyeti

Yayın için⤵

— Furkan Haber (@furkanhabernet) September 12, 2021

Avukatlar, yaptıkları açıklamada çeşitli işkencelere maruz kalan 3 Furkan Gönüllüsünün gözaltı süresinin bir gün daha uzatıldığı bildirerek:

“Dosyayı bize göstermiyorlar. Müvekkillerimiz içerde tutuluyorlar, psikolojik baskı altındalar. Müvekkillerimizin bir suç işlediğine dair herhangi bir delil yok" açıklamalarını yaptı.

Dışarıda bekleyen gönüllüler açtıkları pankartlarla durumu protesto etti ve vakıf tarafından basın bildirisi yayınlandı. Öte yandan Milletvekili Tanrıkulu, 3 Furkan Gönüllüsünün Adana Emniyetinde maruz kaldığı işkenceleri değerlendirerek: "Sadece Furkan Vakfı üyelerine uzun süredir yapılanlar sistematik işkencedir ve idari pratik olarak sürdürülmektedir." ifadelerini kullandı. Tanrıkulu yaşanan hukuksuzlukları meclise taşıyacağını söylerken DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu da yayınladığı basın açıklaması ile yapılanları kınadı. 13 Eylül günü akşam saatlerinde emniyet tarafından ifadesi alınmaya başlanan mağdur gönüllüler, susma haklarını kullanarak savcılıkta ifade vereceklerini ifade etti.

Akılalmaz işkencelere maruz kalan 3 Furkan Gönüllüsü

4'üncü GündeAdliyeye Sevk Edildi!

Günlerdir kayıp olan işadamı Koray Sarısaçlı'nın eşi Rumeysa Sarısaçlı Hocahanım, 14 Eylül günü Furkan Haber'e önemli açıklamalarda bulundu: "Emniyet bu masum insanlara işkence ile uğraşacağına eşimi bulsun!"

Akılalmaz işkencelere maruz kalan 3 Furkan Gönüllüsü, 14 Eylül günü 08.30'da avukatlarına haber verilmeksizin adliyeye sevk edildi.  Sevk esnasında kendilerine ters kelepçe takılan gönüllüler yapılan hukuksuzlukların bir yenisi daha maruz kaldı.
Arkadaşlarının adliyeye sevk edildiğini öğrenen yüzlerce Furkan Gönüllüsü Yüreğir Adliyesi önüne akın etti. Adliye önünde sükunetle bekleyen yüzlerce Furkan Gönüllüsü, kolluk kuvvetlerinin ağır şekilde müdahalesine maruz kaldı. Alparslan Hoca'nın bulunduğu ortamda defalarca sıkılan biber gazdan başta Alparslan Hoca olmak üzere, çocuklar da dahil birçok kişi etkilendi.

Öte yandan arkadaşlarına destek olmak için şehirdışından Adana'ya ulaşmaya çalışan birçok vatandaşın, keyfi olarak şehre girişleri engellendi.

Adliyede ifadeleri alınan 3 Furkan Gönüllüsü, savcının 'Tutuklu yargılama' talebiyle Sulh Ceza Mahkemesine çıkarıldı.

Çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılan işkence mağduru 3 Furkan Gönüllüsü, büyük bir kalabalık tarafından coşkuyla karşılandı.

İnönü Parkında basın açıklaması yapılacağının bildirilmesinin ardından yüzlerce aracın oluşturduğu konvoylarla alana gidildi.

Alparslan Hoca ve işkence mağduru Y.T'nin yaptığı basın açıklaması sonrası olaysız dağılındı.

Skandalların ardı arkası kesimiyor... Adana Emniyetinde çeşitli işkencelere maruz kalan üç Furkan Gönülüsünde ikisi hakkında şoke eden bir karar verildi! 

14 Eylül Salı günü serbest bırakılan Y.T. ve H.A., savcının üst mahkemeye yaprığı itiraz neticesinde 16 Eylül Perşembe günü tekrardan gözaltına alındı. 6'ncı Sulh Ceza Mahkemesine çıkarılan gönüllüler hakkında tutuklu yargılanma kararı verildi.

Sulh Ceza Hakimliğince Tutuklu Yargılanmalarına Karar Verilen Furkan Gönüllüleri, Karar Sonrası Cezaevine Sevk Edilirken "Zalimler Allah'a Hesap Verecek" Sloganı Attılar!

FurkanaKumpas Sürüyor pic.twitter.com/Sv1HNGKSnc

— Furkan Haber (@furkanhabernet) September 16, 2021

Konuya dair kamuoyu açıklamasında bulunan Alparslan Hoca, dosyanın içeriği hakkında önemli ifadeler kaydetti.

Kayıp işadamı Koray Sarısaçlı'nın eşi Rumeysa Sarısaçlı Hocahanım, savcılığa suç duyurusunda bulunarak tutuklu yargılanan Yusuf T. ve Haydar A.'nın serbest bırakılmasını talep etti.

Olay sonrası Furkan Gönüllüleri, İnönü Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Alparslan Hoca, 2 Furkan Gönüllüsünün tutuklandığı dosya hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu:


"Talimata Uyacak Hâkimin Gününü Bekliyorlar"

"Mahkeme, Mahkeme Salonunda Yapılmıyor!"

— Furkan Haber (@furkanhabernet) September 17, 2021

"Hakimin Vermediği Kararı Medya Mı Veriyor?"

Tutuklanarak cezaevine gönderilen 2 Furkan Gönüllüsünün, 16 Eylül'de serbest bırakıldıkları Sulh Ceza Mahkemesinin kararı ortaya çıktı. Kararda; "Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerin atılı eylemi gerçekleştirdiğine dair kuvvetli suç şüphesini oluşturacak somut delillerin dosyada bulunmadığı" bildirildi.

Furkan Gönüllülerinin Serbest Bırakıldığı Mahkeme Kararı Ortaya Çıktı!

Hakimin Vermediği Kararı Medya Mı Veriyor?

— Furkan Haber (@furkanhabernet) September 18, 2021

18 Eylül Cumartesi günü başta İhlas Haber Ajansı (İHA) olmak üzere, yapılan işkencelere ve yaşanan olaylara susan ulusal medya, günler sonra basına sızdırılan kurmaca görüntülerle; 'Furkan Gönüllüleri adam kaçırdı' iddialarını ortaya attı.

Medya hedef mi saptırıyor? İşkenceye susan medya iftirayı haber yaptı!

Emniyetteİşkence Medyadaİftira

— Furkan Haber (@furkanhabernet) September 18, 2021

Ana akım medyanın paylaştığı asparagas haberlerin ardından açıklamada bulunan avukatlar, yayılan görüntülerin tamamının kurgu olduğunu ve mahkeme delil niteliği taşımadığı gerekçesiyle hakim tarafından kabul edilmediğini belirtti.

Ulusal medyada paylaşılan kara propagandalara karşı; "İşkenceyi haber yapmadılar, iftira için pusuda beklediler! Haberciliğinize yazıklar olsun!" diyen Alparslan Hoca ve Furkan Vakfı resmi hesabından sert tepkiler verildi.

Gönüllülerin avukatlarının aktardığına göre 20 Eylül Pazartesi günü Haydar A. VE Yusuf T.'nin haksız tutukluluğuna ilişkin itirazlarını detaylıca sunmalarına rağmen ilk mahkemede serbest bırakma kararı veren 6'ncı Sulh Ceza Hakimliği, tutukllama kararına itirazı reddetti.

Kayıp İş Adamı Ortaya Çıktı, Furkan Gönüllülerinde Tutukluluklar Son Bulmadı!

21 Eylül günü sabah saatlerinde ortaya çıkan kayıp iş adamı Koray Sarısaçlı, yaptığı açıklamalarla kendisini kaçıranların mafyavari tipli insanlar olduğunu, bu kimselerin kendisine işkence edip para istediğini ve istedikleri parayı alamayınca serbest bıraktıklarını ifade etti.

Furkan Gönüllülerinin tutukluluğuna çok üzüldüğünü de dile getiren Sarısaçlı, aynı gün sabah saatlerinde savcılığa giderek ifade verdi. Şüphelendiği isimleri ayrıntılı olarak anlatan ve dosyada ismi geçen kişilerin bu işi yapamayacağından tam aksine başta Erol A., Haydar A. ve Yusuf T.nin aile dostları olduğdan bahsetti.

Sarısaçlı ortaya çıkmasına rağmen Hürriyet, Kanal D ve CNN başta olmak üzere pek çok yandaş medya, iş adamının hala kayıp olduğu yönünde haberler yapmaya devam etti.

İş adamı Sarısaçlı'nın ortaya çıkmasının ardından mağdur gönüllülerin serbest bırakılması beklenirken aynı gün 16.30 saatlerinde yeni bir tutuklama haberi bildirildi. Daha önce gözaltına alıp mahkemece serbest bırakılan Erdal E., işyerinden tekrar gözaltına alındı, savcılıkta verdiği ifadesinin ardından mahkemeye sevk edildi ve sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Savcılıkta alınan ifade esnasında sorulmayan sorular, tutuklama müzekkeresinde yer almış, böylelikle bir hukuksuzluğa daha imza atılmıştı.

27 Eylül Pazartesşi günü saat 17.00'de ailesiyle birlikte memleketi Diyarbakır’dan dönüşte, yol çevirmesinde jandarmalar tarafından gözaltına alınan Emrah T. Mardin Adliyesine götürüldü.

Geceyi nezarette geçiren Emrah T. 28 Eyül günü 14:30 saatlerinde tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Savcıya SEGBİS yoluyla ifade veren Emrah T. 24 saat sonra yapılan 18.30 sularında çıkarıldığı mahkemece hakkında hiçbir somut delil olmaksızın tutuklandı.  

Olaydan 2 ay sonra savcılığa giderek ifadesini değiştiren Sarısaçlı, bu defa kendisini kaçıranların Furkan Gönüllüleri olduğunu iddia etti. Sarısaçlı yalnızca kaçırma değil, gasp iddialarında da bulundu. 

Koray Sarısaçlı Neden İfadesini Değiştirdi? Sarısaçlı Kimlerin Baskı ve Tehditleri Altında?

İfadeler üzerine, tutuklu yargilanan Gönüllüler, silahlı yağma suclamasIYla yeniden mahkeme edilerek birkez daha tutuklandı.

Alparslan Hoca açıkladı! Polisin, Koray Sarısaçlı Üzerinden Hazırladığı Plan Şok Etti! Alparslan Hoca açıkladı! Polisin, Koray Sarısaçlı Üzerinden Hazırladığı Plan Şok Etti!

Karanlık güçlerle işbirliği yaptığını  açık eden Sarısaçlı, İhlas ve Demirören haber ajanslarına verdiği röportajda, mesnetsiz ve uydurma beyanlarda bulundu. Sarısaçlı ve avukatınin, karanlık odakların kumpası kapsamında verdiği  ropörtajda olay tamamen çarpıtılmış, Alparslan Kuytul Hoca da delilsiz iddialarla suçlanmıştı.

İfadesinde, kendisini kaçıranların kaburgalarina vurduğunu ve kemiklerinde kırıklar olduğunu söyleyen Sarısaçlı'nın, adli tıptan aldigi rapor sahte çıktı! Çekilen filmlerde hiçbir kırık ya da çatlak olmadığı görüldü.

Adli Tıp'tan Sahte Rapor! Koray Sarısaçlı'nın kaburgalarında kırık yokmuş! Adli Tıp'tan Sahte Rapor! Koray Sarısaçlı'nın kaburgalarında kırık yokmuş!

Bilirkişi Raporları Açıklandı!

Adana Cumhuriyet başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında açıklanan ilk bilirkişi raporunda; Medyada yer alan kaçırma videosundaki maskeli kişilerin Furkan Gonulluleri olup olmadığına dair kesin sonuca varmanın mümkün olmadığı bildirildi.

Koray Sarısaçlı'yı Kaçırma Olayında Bilirkişi Raporu Açıklandı! Koray Sarısaçlı'yı Kaçırma Olayında Bilirkişi Raporu Açıklandı!
Açıklanan 2. Bilirkişi raporuna göre ise; Gönüllülerin cep telefonlarında yapılan teknik incelemeye göre;  "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma konusu ile ilgili herhangi bir veriye ulaşılamadığı ortaya çıktı.

Tutuklu 4 Furkan Gönüllüsünün Cep Telefonları İncelendi! Yeni Bilirkişi Raporu Açıklandı! Tutuklu 4 Furkan Gönüllüsünün Cep Telefonları İncelendi! Yeni Bilirkişi Raporu Açıklandı!

2 Furkan Gönüllüsü Daha Tutuklandı!

Birçok sahtekarlığı ortaya çıkan Koray Sarısaçlı'nın delilsiz ve mesnetsiz olarak yaptığı suç duyurusu neticesinde Hukuksuzca yargılanan 4 Furkan Gönüllüsünün haksız tutukluluğu devam ederken bugün (27 Aralık) akşam saatlerinde 2 Furkan Gönüllüsü; Erol Ardınç ve Rıdvan Taş'ın da tutuklandığı aktarıldı!

Sarısaçlı'nın Mağdur Ettiği Furkan Gönüllüsü Ufuk Bülez Tutuklandı!

Sarısaçlı, Furkan Gönüllülerinden Ufuk Bülez'i de 17 yıl yanında çalıştırmış ve "Hisse vereceğim" yalanlarıyla kandırarak üzerine binlerce borç yıkmıştı. Yaşadığı mağduriyetleri daha önce Furkan Haber'e anlatan Bülez, 4 Ocak tarihinde "Yağma ve kişiyi hürriyetinde yoksun bırakmaya iştirak" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Koray Sarısaçlı'nın Mağdur Ettiği Furkan Gönüllüsü Tutuklandı! Koray Sarısaçlı'nın Mağdur Ettiği Furkan Gönüllüsü Tutuklandı!

Olay sonrası Alparslan Hoca ve Furkan Gönüllüleri Adana Adliyesi ve Cezaevi önünde toplanarak olaya tepki gösterdi.

Alparslan Hoca ve Furkan Gönüllüleri Adliye Önünde! Alparslan Hoca ve Furkan Gönüllüleri Adliye Önünde!



0 Yorum

Yorum Yaz