Gözler bugün AB-Çin zirvesinde: Ukrayna tartışılacak

AB ve Çin yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından ilk kez bir araya gelecek. Bugün çevrimiçi yapılacak toplantıda taraflar ticari ilişkileri de ele alacak.

Gözler bugün AB-Çin zirvesinde: Ukrayna tartışılacak
01 Nis 2022 10:53:08

Avrupa Birliği (AB) ve Çin arasında Ukrayna'daki savaş ana gündemiyle ve video konferans yöntemiyle bugün çevrimiçi zirve toplantısı düzenlenecek.

Taraflar arasındaki 23'üncü zirvede AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilci Josep Borrell, Çin Başbakanı Li Kıçiang ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bir araya gelecek.

ÇİN'LE TİCARİ GELECEK GÜNDEMDE

Ukrayna krizinin yanı sıra taraflar, Çin ve AB'nin ticari geleceğini de ele alacak. AB'nin Çin tarafına Rusya ile ilişkisiyle ilgili mesajlar vermesi bekleniyor. Ayrıca ikili ilişkilerin durumu ile iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik ve sağlık gibi alanlarda işbirliği değerlendirilecek.

'ABD, AB ÜLKELERİNİ KONTROL ALTINDA TUTMAK İSTİYOR'


Çin basını ise zirve öncesi AB'nin ABD'yle ilişkilerine mercek tutan yazılar kaleme alıyor. Çin Komünist Partisi'nin yayını Global Times'ta yayınlanan yazıda, ABD'nin AB ülkelerini Ukrayna krizinde "felakete sürüklediği" yorumları yer aldı.

Yazıda, "ABD, AB'yi Rusya'yla olan enerji bağımlılığını azaltırken kendine daha bağımlı hale getirecek. ABD krizi ve savaşı tırmandırarak Avrupa'yı kendi tarafında konumlandırıyor. Nihai hedef ise Avrupa'yı sürekli kontrol altında tutmak" ifadeleri yer aldı. ABD'nin Avrupa'da güvenliği en çok bozan ülke olduğu vurgusu yer alan yazıda "ABD'nin Rusya-Ukrayna barış görüşmelerini baltalamak ve çatışmaları tırmandırmak için çaba harcadığı" da ifade edildi.

Video konferans yöntemiyle yapılacak zirvede ortak bildiri kabul edilmeyecek. Bir önceki AB-Çin zirvesi 22 Haziran 2020'de yapılmıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz