Gri pasaportla insan kaçakçılığı davası Almanya’da başlıyor

Türkiye'de Malatya Yeşilyurt ile Ordu Korgan belediyeleri başta olmak üzere pek çok AKP'li belediyeden hizmet pasaportlarıyla Almanya'ya insan kaçakçılığı yapılmasıyla ilgili ilk dava cuma günü Almanya Hannover'de başlıyor.

Eklenme Tarihi: 05 Kas 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Gri pasaportla insan kaçakçılığı davası Almanya’da başlıyor

Gri pasaportlarla insan kaçakçılığı davasında Türkiye’deki pek çok belediyeye, iş insanı sıfatıyla davetiye gönderen ve bir çevre projesi yapılacağını beyan eden 1982 doğumlu Ersin K. hakim karşısına çıkacak.

‘İNSAN KAÇAKÇILIĞI’ SUÇLAMASI

DW Türkçe’den Elmas Topçu‘nun davanın görüleceği Hannover Sulh Mahkemesi’ne yönelttiği sorulara yanıt veren mahkeme sözcüsü hakim Patrick Skeries, ceza hakimi Björn von Bargen’in bakacağı davada sanık Ersin K.’ya Almanya İkamet Yasası’nın 96’ncı maddesi uyarınca “insan kaçakçılığı” suçlamasının yöneltildiğini söyledi.

Sözcü, suçun sabit görülmesi halinde üç ay ile beş yıl arasında hapis cezasının, hafif suçtan hüküm verilmesi halinde ise para cezası ile beş yıla kadar hapis cezasının mümkün olduğunu bildirdi.

DİĞER ÜÇ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Türkiye’de belediyelerin hizmet pasaportlarıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarıyla bağlantılı Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde de üç soruşturma devam ediyor. Bavyera eyalet hükümeti, soruşturmaların Münih Başsavcılığı ile sınır bölgelerinden sorumlu olan Weiden in der Oberpfalz ile Traunstein savcılıkları tarafından yürütüldüğü bilgisini verdi.

19 İLDE İNCELEME VE SORUŞTURMA

Türkiye İçişleri Bakanlığı ise konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilen soru önergelerine en son 22 Eylül 2021 tarihiyle verdiği cevapta, yine “Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından konuyla ilgili 19 ilde inceleme ve soruşturma yürütüldüğünü” duyurdu, ancak detay vermedi. Konuyla ilgili DW Türkçe‘nin Türkiye İçişleri Bakanlığı ile Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na yönelttiği sorular da cevapsız kaldı.

‘ASIL SORUŞTURMALARIN, MAHKEMELERİN TÜRKİYE’DE YAPILMASI LAZIM’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu üyesi ve konunun Türkiye’deki takipçilerinden CHP Milletvekili Utku Çakırözer de Türkiye’de ilerleme sağlanamaması ve bilgi verilmemesinden şikayetçi.

DW Türkçe’ye konuşan Çakırözer, TBMM’ye yönelttikleri soru önergelerine aylardır aynı standart cevabın verildiğini belirterek “Türkiye’nin hizmet pasaportları kullanılmış, asıl soruşturmaların, asıl mahkemelerin Türkiye’de yapılması lazım, çünkü işin belediye ayağı var ama aynı zamanda işin valiler, kaymakamlar ayağı var, ancak bunların hiçbirinin üzerine gidilmiyor” dedi.