Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu yıl 2 ton 450 kilogram uyuşturucu ele geçirildiğini söyledi.
Tüfenkci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, bakanlığının bütçesine ilişkin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
"Sarp Sınır Kapısı'nın yeniden inşası noktasında ihaleyi bitirdik, yer tespitini yaptık, çok modern ve Türkiye'ye yakışan bir kapı inşa ettik." diyen Tüfenkci, son teknoloji ürünü sistemlerle sınır kapıları ve limanlarda kaçakçılığı önlediklerini, sigarada son aylarda cumhuriyet tarihinin en büyük yakalamalarını yaptıklarını anlattı.
Tüfenkci, kaçakçılığın sadece gümrük kapılarında değil, sınırlarda da gerçekleştirildiğine değinerek, "Sınırlarımıza ördüğümüz duvarla bunu belli oranlarda düşürdüğümüzü görüyoruz. Nitekim sigara üreticilerinin yaptığı bir araştırmaya göre, 2015'te yüzde 11,6 olan kaçakçılık, 2016 yılında yüzde 7,5'lara düştü. Bunun bir miktarının da free shoplarda satılan sigaralar olduğunu düşündüğünüzde esasında kaçak sigara oranının çok daha aşağılara çekildiği görülmektedir." diye konuştu.
Önlemlerle akaryakıt kaçakçılığında daha önceki yıllara göre düşüş görüldüğüne dikkati çeken Tüfenkci, "Şimdi bunu daha çok ÖTV üzerinden, belge üzerinden yapmaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.
Lisanslı depoculuk
Uyuşturucuyla mücadele çalışmalarına da değinen Tüfenkci, "Bu yıl 2 ton 450 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi." dedi.
Alışveriş merkezlerinin (AVM) küçük esnafın işlerini daralttığına dair yaygın bir kanı olduğunu dile getiren Tüfenkci, "Şehrinde AVM olmayan milletvekillerinin de çeşitli girişimlerde bulunduğunu yakinen biliyorum çünkü AVM'ler sosyal gelişmişliği arttıran unsurlardan." şeklinde konuştu.
Tüfenkci, esnafı haksız, ezici rekabete karşı korumak ve yeni sisteme entegre etmek gerektiğini vurguladı.
Bakanlık olarak, kooperatifleri yeniden ekonominin bir unsuru haline getirmeye çalıştıklarını anlatan Tüfenkci, gelişmiş ülkelerde birçok büyük firmanın sahibinin kooperatifler olduğuna işaret etti.
Tüfenkci, lisanslı depoculuğa çok önem verdiklerini kaydederek, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) depolarının lisanslı hale getirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile çalıştıklarını söyledi.
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2017 yılı bütçesi komisyonda kabul edildi.