Güney Afrika, işgalci İsrail’in Gazze’deki soykırımına ilk dava açan ülke oldu

Işgalci İsrail ‘soykırım’ına ilk dava açan ülke Güney Afrika oldu Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’de işlediği suçları işaret ederek, Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açan ilk ülke oldu. Filistin, bu davanın, işgalci İsrail’den hesap sormak adına atılmış ilk fiili adım olduğunu vurguladı. Filistin, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, işgalci İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de … Güney Afrika, işgalci İsrail’in Gazze’deki soykırımına ilk dava açan ülke oldu Devamı »

Eklenme Tarihi: 30 Ara 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 30 Ara 2023

Işgalci İsrail ‘soykırım’ına ilk dava açan ülke Güney Afrika oldu

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’de işlediği suçları işaret ederek, Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açan ilk ülke oldu. Filistin, bu davanın, işgalci İsrail’den hesap sormak adına atılmış ilk fiili adım olduğunu vurguladı.

Filistin, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, işgalci İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği fiillerle 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı’nda (ICJ) dava açtığını açıkladı. Filistin Dışişleri Bakanının Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Kuruluşlardan Sorumlu Yardımcısı Ömer Avadallah, Güney Afrika’nın attığı adımı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.Güney Afrika ve Filistin’in, “1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne” taraf olduğunu hatırlatan Avadallah, şunları söyledi: “Bu adımın önemi, işgalci İsrail’in işlediği soykırım suçunun, uluslararası sistemdeki en önemli mahkeme hükmünde olan ICJ önüne getirilmesi bakımından atılmış fiili bir adım olmasında yatıyor.”

Bakanlık, mahkemeye, saldırıların durması yönünde karar alma ve bu suça ortak olan devletlerden bundan vazgeçmelerini isteme çağrısı yaptı. ICJ’den dün yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik “Soykırım Sözleşmesi” kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Afrika’nın başvuru yaptığı bildirilmişti. Açıklamada, Güney Afrika’nın, “7 Ekim 2023’ten bu yana soykırımı önlemede başarısız olduğu ve soykırıma yönelik doğrudan ve aleni kışkırtmaları kovuşturmadığı” gerekçesiyle işgalci İsrail aleyhine tedbir kararına hükmedilmesini talep ettiği belirtilmişti.