Güney Afrika, yoksulluğu bitirmek için tarihi bir adıma hazırlanıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti, yoksulluğu azaltmak için pandemi fonlarını kullanarak evrensel temel gelir uygulamasına geçmeyi tartışıyor. Afrika Ulusal Kongresi (ANC) 30 yıllık iktidarın ardından 29 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimde meclisteki çoğunluğu ilk kez kaybetti. ANC ve ana muhalefetteki Demokratik İttifak (DA) arasında koalisyon görüşmeleri devam ederken, neredeyse tüm taraflar, yoksul hanelere gelir desteğini artırmakta mutabık durumda. … Güney Afrika, yoksulluğu bitirmek için tarihi bir adıma hazırlanıyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 09 Haz 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 09 Haz 2024
Güney Afrika, yoksulluğu bitirmek için tarihi bir adıma hazırlanıyor

Güney Afrika Cumhuriyeti, yoksulluğu azaltmak için pandemi fonlarını kullanarak evrensel temel gelir uygulamasına geçmeyi tartışıyor.

Afrika Ulusal Kongresi (ANC) 30 yıllık iktidarın ardından 29 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimde meclisteki çoğunluğu ilk kez kaybetti.

ANC ve ana muhalefetteki Demokratik İttifak (DA) arasında koalisyon görüşmeleri devam ederken, neredeyse tüm taraflar, yoksul hanelere gelir desteğini artırmakta mutabık durumda.

ANC, seçimden bir hafta önce yayımladığı açıklamada, hükümet kurulduktan sonra iki yıl içinde pandemi fonunun evrensel temel gelir uygulaması için kullanılmasına yönelik çalışmaların tamamlanacağını vaat etti.

Bu kapsamda 18 ila 59 yaşındaki herkese iş arama şartı olmaksızın düzenli bir hibe ödenmesi hedefleniyor.

Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’ın haberinde, bunun tamamlanması halinde Güney Afrika Cumhuriyeti’nin evrensel gelir uygulamasını hayata geçiren ilk ülke olacağına dikkat çekildi.

Pandemi döneminde oluşturulan Sosyal Yardım Fonu (SRD), halihazırda bireysel yoksulluk sınırı altındaki kişilere aylık ödenek oluşturulması için kullanılıyor.

Yoksulluk sınırının belirlenmesi için kullanılan ve 2021’de hazırlanan parametrelerin güncellenmesi ve SRD fonunun çok daha geniş kesimleri kapsayacak şekilde dönüştürülmesi hedefleniyor.

Johannesburg merkezli düşünce kuruluşu Ekonomik Adalet Enstitüsü’nden Kelle Howson, evrensel temel gelir uygulamasının önemine dikkat çekerek “En yoksul hanelere para verdiğinizde bu tüm ülke ekonomisini canlandırır” dedi.

Howson, mevcut SRD fonlarının etkili şekilde kullanılmadığına da dikkat çekti. Araştırmacı, hibelerin dijital başvurularla alındığını fakat ülkede birçok kişinin bilgisayara ya da internete erişimi olmadığını söyledi.

Yetkili, temel gelir uygulamasının ülkedeki servet dağılımıyla da ilişkili olduğuna işaret etti. Dünya Eşitsizlik Veritabanı’nın verilerine göre ülkede en tepedeki yüzde 10’luk kesim toplam servetin yüzde 86’sına sahip.