Güney Afrika’dan Gazze mesajı: “İnsanlık adına bir sınav”

Siyonist İsrail’e soykırım davası açan Güney Afrika, Filistin destekçilerinden takdir toplamaya devam ediyor. Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Gazze Savaşı’nı durdurmanın “insanlık adına bir sınav” olduğunu söyledi.  BRICS+ bakanlar zirvesi münasebetiyle Rusya’ya giden Pandor, bu ülkeden yayın yapan RT’ye özel bir röportaj verdi.  Pandor, Gazze’de katliam yapan Tel Aviv yönetiminin cezasız kalmaması gerektiğinin altını çizdi. … Güney Afrika’dan Gazze mesajı: “İnsanlık adına bir sınav” Devamı »

Eklenme Tarihi: 11 Haz 2024
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 11 Haz 2024
Güney Afrika’dan Gazze mesajı: “İnsanlık adına bir sınav”

Siyonist İsrail’e soykırım davası açan Güney Afrika, Filistin destekçilerinden takdir toplamaya devam ediyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Gazze Savaşı’nı durdurmanın “insanlık adına bir sınav” olduğunu söyledi.

BRICS+ bakanlar zirvesi münasebetiyle Rusya’ya giden Pandor, bu ülkeden yayın yapan RT’ye özel bir röportaj verdi.

Pandor, Gazze’de katliam yapan Tel Aviv yönetiminin cezasız kalmaması gerektiğinin altını çizdi.

İnsanlık adına gerçek bir sınav verildiğini belirterek uluslararası camianın ortak çabasıyla ateşkesin sağlanması vurgusu yaptı:

Hiçbir ülke İsrail gibi uluslararası hukuku çiğnememeli. Bu kadar geniş çapta insan öldüremezsiniz. Dünya da bundan paçayı sıyırmalarına yalnızca izin veriyor. Bunun tüm insanlık için ayağa kalkıp insanların bu şekilde istismar edilmesine karşı gerçekten mücadele verme yönünde bir sınav olduğunu düşünüyorum.

pandor

Rusya’nın Nijniy Novgorod şehrinde düzenlenen BRICS üye ülkeleri dışişleri ve uluslararası ilişkiler bakanları toplantısında Pandor, Mısır ve Brezilyalı mevkidaşlarıyla da konuştu

Pandor, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) 24 Mayıs tarihli kararları ve uygulanmalarının önemini vurguladı. UAD’nin işgalci güç olmaktan kaynaklanan sorumluluklar konusunda çok net olduğunu söyledi.

“Filistin halkına olanları tartışırken genellikle İsrail’den işgalci güç olarak bahsetmiyoruz ama öyle ve işgalciliğinden kaynaklanan sorumlulukları Birleşmiş Milletler Antlaşması’nda net bir şekilde belirtiliyor. Ancak bunlar göz ardı ediliyor ve saygı gösterilmiyor” ifadelerini kullandı.

UAD, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin geçen yıl İsrail aleyhine açtığı “soykırım” davasında, İsrail’in Refah’a yönelik askeri operasyonlarını durdurmasını da içeren ek ihtiyati tedbir taleplerine ilişkin kararını açıklamıştı.

Yeni tedbir kararlarında, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze’ye girişine izin vermesine hükmedilmişti. Hamas’tan da derhal elindeki rehineleri serbest bırakması istenmişti.

İşgalci bakanlarsa ardı ardına açıklama yaparak saldırıların süreceğini duyurmuştu.

Diğer yandan BRICS üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını kınayan ve Filistin’in BM’ye tam üyeliğini destekleyen ortak açıklama yayımladı:

Bakanlar, ilgili BM Genel Kurulu kararlarının ve BMGK’nin 2720 sayılı kararının etkili şekilde uygulanması ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinli sivil nüfusa doğrudan güvenli ve engelsiz şekilde insani yardımın derhal ulaştırılması çağrısında bulundular.

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı davada UAD’nin geçici tedbirlerinin kabul edildiği hatırlatılan bildiride, bakanlar İsrail’in uluslararası hukuku, BM şartını, BM kararlarını ve mahkeme kararlarını bariz şekilde yok saymasından duydukları ciddi kaygıyı dile getirdi.

Filistin’in BM’ye tam üyeliğine destek verilen bildiride, 1967’deki uluslararası sınırlara uygun, başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail’le barış ve güvenlik içinde yaşayan bağımsız Filistin devletinin içinde yer aldığı iki devletli çözüm vizyonuna bağlılık vurgulandı.

“Yasadışı şekilde esir tutulan sivillerin ve rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması” çağrısının yapıldığı bildiriye şöyle devam edildi:

Bakanlar, Filistin halkını topraklarından zorla çıkarmayı, sınırdışı etmeyi veya başka bir yere nakletmeyi amaçlayan her türlü girişimi reddettiklerini yinelediler. Ayrıca artan gerilimin Ortadoğu bölgesinin geri kalanına yayılma etkilerine karşı da uyarıda bulunuldu.

Bildiriden önce dün düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yanı sıra Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie, İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ve Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dammu Ravi katılmıştı.