Avrupa’daki aşırı sağcı grupların camilere yönelik artan saldırılarına benzer bir olaylar dizisi bir süredir Güney Kore’de yaşanıyor. Son olarak; üniversite öğrencilerinin tesis ettiği bir mescidin önüne domuz kafaları bırakıldı.
İsveç’te Skandal! Kur’an-ı Kerim Yakmak İçin Talepte Bulundu
Güney Kore’nin Daegu kentinde yaşayan bir grup Müslüman öğrenci, 2014 yılından bu yana üniversitelerinin yakınındaki bir evde namaz kılmak için bir araya geliyordu. The Observers haber sitesinin aktardığına göre; 2020 yılının sonlarında, öğrenci grubu bölgedeki Müslümanları daha iyi ağırlamak amacıyla evi cami olarak yenilemek ve dönüştürmek için şehir yönetiminden gerekli izinleri aldı. Ancak bu plan, yerel halkın zaman zaman açıktan bir İslamofobiye dönüşen direnişi nedeniyle sekteye uğramışa benziyor.
Daegu’daki Camiye Yönelik Eylemler2021 yılında, ibadethanenin önünde eylem yapan protestocular Müslüman öğrencilere “terörist” demiş ve dışarıya İslam’ı “şeytani bir din” olarak nitelendiren pankartlar asmıştı. Aralık 2022’e gelindiğinde, cami projesine karşı çıkanlar alanın hemen önünde bir barbekü getirerek domuz eti pişirdi. Son olarak; The Observers’ın paylaştığı görüntülerde 10 Ocak’ta geçici ibadethane olarak kullanılan bu evin karşısına 3 domuz kafası bırakıldığı görülüyor.
Bölgeye bu caminin yapılmasına itiraz edenlerden bazıları, Kore medyasına yaptıkları açıklamada, İslamofobi suçlamalarını reddetti. Eylemlerine gerekçe olarak ise camiye gelecek insanların giriş çıkışından ve dinî bayramlardaki gürültüden endişe duyduklarını söyledi. Güney Kore İnsan Hakları Komisyonu, Ekim 2021’de konuyla bir açıklama yapmış ve söz konusu cami karşıtı gösterileri ayrımcılık olarak nitelendirmişti.
Güney Kore’deki Müslüman Topluluk
Ülkenin güney kesiminde yer alan Daegu, 2 buçuk milyonu aşan nüfusuyla Güney Kore‘nin en büyük 4. şehri ve barındırdığı tekstil endüstrisi sebebiyle bölgenin önde gelen ticaret merkezi konumunda.
Dinî inanç sahibi olanların toplam nüfusun yüzde 54’ünü oluşturduğu kaydedilen ülkede, Hristiyanlık ve Budizm en yaygın dinler olarak öne çıkıyor. Güney Kore’deki yaklaşık 200 bin Müslümanın yaşadığı belirtiliyor ve bu sayı nüfusun yüzde birinden daha azını oluşturuyor. Ülkedeki Müslümanların çoğunluğunu Pakistan, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelerden gelen yabancı işçiler, öğrenciler ve askeri personel oluşturuyor. Az sayıda Güney Korelinin de ihtida ettiği biliniyor. Ülkedeki Müslüman topluluk, ayrımcılık ve dinin anlaşılmaması gibi bazı zorluklarla karşı karşıya.