Güngör: Tarım Ürünlerinin Beşi Hariç Hepsi İthal

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör: Fıstık, fındık, üzüm, kayısı ile narenciye dışında her şeyi ithal ediyoruz... Örneğin pamuk bizim çok büyük ayıbımız.

Eklenme Tarihi: 16 Tem 2018
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Güngör: Tarım Ürünlerinin Beşi Hariç Hepsi İthal

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, ‘Geçmişte dünyada kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye’nin, bugün itibariyla beş tarım ürünü dışında tüm tarım ürünlerini ithal ettiğini’ söyledi. BirGün’den Meltem Yılmaz’a konuşan Güngör, “Fıstık, fındık, üzüm, kayısı ile narenciye dışında her şeyi ithal ediyoruz. Son 16 yılda, tarımda 185 milyar dolar ithalat parası ödedik. 185 milyar dolar!Bugün dolar ne kadar olduysa çarpın işte onunla” dedi.

‘3.5 MİLYON HEKTAR TARIM ALANI GİTTİ’

Pamuğun da ithal edilmesine dikkat çeken Güngör, “Örneğin pamuk bizim çok büyük ayıbımız. Adana ve Şanlıurfa’nın en önemli ürünü olan; Aydın, Muş, Diyarbakır’da da yetiştirdiğimiz pamuğu ithal etmemiz söz konusu olabilir mi? Ama maalesef oluyor, biz her sene 1 milyar dolarlık pamuk ithal ediyoruz” dedi. “Öte yandan buğday…” diye devam eden Güngör, şöyle konuştu: “Biz bir buğday ülkesiyiz ama bugün her yıl 4 ila 5 milyon ton buğday ithal ediyoruz. Her yıl Rusya’dan, Ukrayna’dan buğday alıyoruz. Peki neden dışarıdan buğday alıyoruz? Çünkü tarım alanları daralmış. Türkiye’de tarım alanları, son 16 yıl içerisinde, 26.5 milyon hektardan 23 milyon hektar alana düştü. Bir başka deyişle, 3.5 milyon hektar tarım alanı gitti, betonlaştı. TOKİ evleri yapıldı, tarım alanları amacı dışına çıkarıldı. Bununla ilgili Ziraat Mühendisleri Odası olarak, son 5 yılda150 dava açtık. Topraklarımızı korumak için “Toprak Koruma kurulları” kurdular, ama bu kurul “korumama” kurulu gibi çalıştırılıyor.”

Güngör, tohumun da ithal edilmesini eleştirdi: “Bugün tohumumuz gelişiyor diyoruz ama kullandığımız tohumun yüzde 80’i ithal tohumlar, dışarıdan geliyor. Patates tohumumun da, pamuk tohumunun da yüzde 80’i ithal. Bir tek iyi dediğimiz buğday tohumu. Tarım teşkilatlarının yaptığı çalışmalarla ithal oranı çok çok düşük tohumda. Yani buğday konusunda gelişme var. Pirinç, çeltik konusunda bir gelişme var. Onun dışındaki tohumların tamamının büyük bir bölümü dışarıdan ithal geliyor.”