Guterres: Bölge halkları ve dünya halkları, Lübnan’ın başka bir Gazze olmasını göze alamaz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres Orta Doğu konulu basın toplantısında açıklamalarda bulundu Genel Sekreter Guterres yaptığı açıklamada şunlara değindi: Bugün, İsrail ile Hizbullah arasında Mavi Hat boyunca tırmanan gerilime ilişkin derin kaygılarımı dile getirme zorunluluğu hissettim. Devam eden ateş değişimlerinde artış. Her iki tarafın da sanki topyekün bir savaş yaklaşıyormuş gibi kavgacı söylemlerinin artması. … Guterres: Bölge halkları ve dünya halkları, Lübnan’ın başka bir Gazze olmasını göze alamaz Devamı »

Eklenme Tarihi: 22 Haz 2024
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 22 Haz 2024
Guterres: Bölge halkları ve dünya halkları, Lübnan’ın başka bir Gazze olmasını göze alamaz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres Orta Doğu konulu basın toplantısında açıklamalarda bulundu

Genel Sekreter Guterres yaptığı açıklamada şunlara değindi:

Bugün, İsrail ile Hizbullah arasında Mavi Hat boyunca tırmanan gerilime ilişkin derin kaygılarımı dile getirme zorunluluğu hissettim. Devam eden ateş değişimlerinde artış. Her iki tarafın da sanki topyekün bir savaş yaklaşıyormuş gibi kavgacı söylemlerinin artması. Orta Doğu’daki çatışmanın genişleme riski gerçektir ve bundan kaçınılmalıdır. Aceleci bir hareket, tek bir yanlış hesaplama, sınırların çok ötesinde, açıkçası hayal gücünün ötesinde bir felaketi tetikleyebilir.

Açık konuşalım: Bölge halkları ve dünya halkları, Lübnan’ın başka bir Gazze olmasını göze alamaz. Mavi Hattın her iki yakasında da çok sayıda hayat kaybedildi, onbinlerce insan yerinden edildi, evler ve geçim kaynakları yok edildi. Patlamaların yol açtığı orman yangınları toplulukları ve çevreyi daha da tahrip ediyor. Patlamamış mühimmat ve savaş kalıntıları etrafa saçılıyor. Bunlar hem İsrail hem de Lübnan’daki insanlar, Birleşmiş Milletler ve insani yardım personeli için ek tehditler oluşturuyor.

Taraflar, Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması konusunda acilen yeniden taahhütte bulunmalı ve derhal düşmanlıkların sona ermesine geri dönmelidir.

Sivillerin korunması gerekiyor. Çocuklar, gazeteciler ve sağlık çalışanları asla hedef alınmamalıdır. Yerinden edilmiş toplulukların da evlerine dönebilmeleri gerekiyor. Dünyanın yüksek sesle ve net bir şekilde şunu söylemesi gerekiyor: Gerilimin derhal düşürülmesi sadece mümkün değil, aynı zamanda zorunludur.

Askeri çözüm yok!

Askeri gerilimin daha da artması, yalnızca daha fazla acıyı, Lübnan ve İsrail’deki toplulukların daha fazla yıkımını ve bölge için daha yıkıcı sonuçları garanti edecektir. Artık akıl ve rasyonellik zamanıdır. Tarafların, kendilerine sunulan diplomatik ve siyasi yollara pratik ve pragmatik katılım göstermelerinin zamanı geldi. Bizim açımızdan Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı Kararı doğrultusunda barışı, güvenliği ve istikrarı teşvik etmek için aktif olarak çalışmaktadır.

BM barış güçleri UNIFIL, son derece zorlu bir ortamda gerilimi azaltmak ve yanlış hesaplamaların önlenmesine yardımcı olmak için sahada çalışıyor. Hizmetlerini derinden takdir ediyorum. Düşmanlıkların sona ermesi ve kalıcı ateşkese doğru ilerlemek tek kalıcı çözümdür. Birleşmiş Milletler, çok fazla olaya tanık olan bir bölgede şiddeti sona erdirmek, istikrarı yeniden tesis etmek ve daha büyük insani acıların önlenmesine yönelik diplomatik çabalara tam destek veriyor. Ve bunu, Gazze’de acil insani ateşkes, rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve iki devletli çözüme giden gerçek bir yol için baskı yapmaya devam ederek yapıyoruz.

Guterres’e yöneltilen soru: Bugün siz bölgede gerilimi düşürme çağrısı yaparken İsrail, kuzeydeki Gazze Şehri’nin yanı sıra Refah yakınlarında yerlerinden edilmiş bir topluluğa da saldırılarını sürdürüyor. Tepkiniz nedir?

Genel Sekreter: Bizim tutumumuz çok önceden beri çok netti. Rehinelerin derhal serbest bırakılmasına ihtiyacımız olduğu gibi, derhal ateşkese de ihtiyacımız var. Sivilleri derinden etkileyen bir askeri operasyonun devam etmesi hiçbir sorunu çözmüyor.

Soru: Çok teşekkür ederim Sayın Genel Sekreter. Öncelikle, yardımların Gazze’deki ihtiyaç sahiplerineulaşmasını engelleyen kanunsuzluğun üstesinden gelmek için Birleşmiş Milletler’in neler yaptığını bize anlatabilir misiniz? İkincisi, bu hafta yapılan ortak bir duyuruya ilişkin tepkinizi alabilir miyiz? Kuzey Kore ile Rusya arasında yardım anlaşması mı var? Teşekkür ederim.

Genel Sekreter: Peki, iki farklı soru var. Öncelikle Gazze’deki durum tam bir hukuksuzluk haline geldi. Gazze’de insani yardım taşıyan tırların çoğu artık yağmalanıyor, çünkü bu diğer savaşlardan farklı bir savaş. Genellikle bir savaşta saldıran bir güç vardır, bu güç o gücün topraklarının bir kısmını işgal eder, ardından işgal ettikleri alanların güvenliğini ve yönetimini garanti eder. Burada saldırılar oluyor, bombalamalar oluyor, sonra gruplar başka yerlere taşınıyor. Hamas eski haline dönüyor, Gazze’de tam bir kaos yaşanıyor ve bölgenin büyük bölümünde otorite yok. İsrail, sözde Mavi Polis’in konvoylarımıza eşlik etmesine bile izin vermiyor çünkü bu, yerel yönetime bağlı yerel bir polis. Yani kanunsuzluk tamdır. Gazze içinde dağıtımda aşırı zorluk görüyoruz. Dolayısıyla sorun yalnızca Gazze’ye bir şeyler getirmek değil, bu dağıtımın gerçekleşmesine izin veren asgari düzeyde kanun ve düzenin olmasını garanti eden bir mekanizmanın da olması gerekiyor ve bu nedenle ateşkes, düzgün bir şekilde organize olmak için çok gerekli. Bu amaçla bir plan uygulayın.

İkinci soruyla ilgili olarak, Kuzey Kore’ye (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) ilişkin Güvenlik Konseyi’nin onayladığı yaptırımlar var. Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere herhangi bir ülkenin Kuzey Kore ile herhangi bir ilişkisinin bu yaptırımlara tamamen uyması gerekiyor.

Soru: Genel Sekreter, Mavi Hat’a döneyim. Az önce tırmanmanın başlamasının yıkıcı olacağını, bunun hem İsrail hem de Lübnan’daki insanlar için yıkıcı olacağını söylediniz. Oradaki barış güçlerinin güvenliğini ve emniyetini nasıl sağlayacaksınız ve İsrailli yetkililerle hiç görüştünüz müveya oradaki durumla ilgili olarak İsrailli veya Lübnanlı yetkililerle görüşme planınız var mı? Teşekkür ederim.

Genel Sekreter: UNIFIL’in sadece gerilimi azaltmak için elinden gelenin en iyisini yapmak için değil, aynı zamanda misyonun yerine getirilmesini garanti altına almak ve sadece insanların değil, aynı zamanda halkın güvenliğini de korumak için her iki tarafla daimi temasları var. Barışı koruma görevlilerinin kendileri. Tam bir patlama durumu da dahil olmak üzere barışı koruma görevlilerinin korunmasına yönelik çok ayrıntılı planlar var. Her durumda, ne olursa olsun barışı koruma görevlilerinin güvenliğini garanti altına almak için oluşturulmuş planlar ve uyulması gereken kurallar vardır. Ancak şu an asıl endişemiz, gerilimin dramatik bir şekilde artmasını önlemek; bu hem bölge hem de dünya için felaket olur. Çok teşekkür ederim.