Guterres’ten işgalci İsrail’e Rafah uyarısı: Tarifsiz bölgesel sonuçlar doğurur
BM Genel Sekreteri Guterres, işgalci İsrail’in Rafah’a saldırma hazırlığıyla ilgili olarak “Halihazırda mevcut olan insani kabusu çok ciddi bir şekilde büyütür ve tarifsiz bölgesel sonuçlar doğurur.” uyarısında bulundu. Guterres, bir kez daha ateşkes çağrısını yineledi. Guterres, dünyaya genel olarak baktığında en büyük eksikliğin barış olduğunu gördüğünü ifade etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, işglci İsrail’in Refah’a saldırma hazırlığı ile ilgili olarak “Halihazırda mevcut olan insani kabusu çok ciddi bir şekilde büyütür ve tarifsiz bölgesel sonuçlar doğurur.” uyarısında bulundu. Guterres, BM Genel Kurulunda 2024 yılına ilişkin öncelikleri hakkında konuştu. Barışın BM’nin varoluş nedeni olduğuna işaret eden Guterres, dünyaya genel olarak baktığında en büyük eksikliğin barış olduğunu gördüğünü dile getirdi. Çatışmaların ve jeopolitik bölünmüşlüklerin büyüdüğü bir ortamda dünyada barışın tehdit altında olduğunu belirtti.
İnsanların barış, güvenlik ve onurlu yaşama ihtiyaç duyduğuna işaret eden Guterres, “Ancak dünyamızda çok fazla kızgınlık ve gürültü var.” değerlendirmesinde bulundu. Guterres, korkunç çatışmaların rekor sayılarda sivilleri öldürdüğü ve yaraladığını belirtirken, aynı zamanda kelime savaşları, yetki savaşları ve kültür savaşlarının devam ettiğine dikkati çekti. Dünyada birçok ülkenin seçimlere gideceği bir yılda bu durumun endişe verici olduğunu kaydeden Guterres, “Bizim ortak zorunluluğumuz, barışın her boyutunu inşa etmek.” mesajını verdi.
“REFORMA İHTİYAÇ VAR”
Guterres, uluslararası finansal mimarinin reforma ihtiyaç duyduğunun altını çizerek, eylülde gerçekleşecek “Geleceğin Zirvesi”yle çok taraflılığı yeniden şekillendirme imkanı oluşacağını belirtti. BM Güvenlik Konseyinin de çok ciddi şekilde reforma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Guterres, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Küresel barış için temel platform olan BM Güvenlik Konseyi, jeopolitik çatlaklar nedeniyle kitlenmiş durumda. Konsey ilk kez bölünmüş değil. Ancak şimdiye kadarki en kötü haline geldi. Konseyin bugünkü işlev bozukluğu çok daha derin ve tehlikeli. BM Güvenlik Konseyinin karar alabilmesi ve uygulaması gerekiyor. Aynı zamanda daha temsilci olması gerekiyor.”