Hacamat nedir? Hacamat faydaları nelerdir? Hacamat öncesi ve sonrası neler yapılmalıdır? Hacamat kimlere yapılır, kimlere yapılmaz? Peygamberimiz hacamatı hangi yönlerden tavsiye etmiştir?
Milattan önce 400 yıllarında yaşayan modern tıbbın kurucusu kabul edilen Hipokrat'ta hem iç hastalıkların hem genel hastalıkların tedavisinde kullanmıştır.
Rasulullah (s.a.v) Efendimiz'in Miraç hadisesinden sonra hacamat bir tedavi yöntemi olarak daha da önem kazanmıştır.İbnu Abbas der ki: '' Rasulullah aleyhissalatu vesselam miraç gecesinde, meleklerden oluşmuş bir cemaate her uğrayışında melekler : '' Hacamat olmaya devam et ! Ümmetinede hacamat olmalarını emret! '' demişti. ( Tirmizi)
Ülkemizde; Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile yasal hale gelmiştir.
HACAMAT KİMLERE YAPILIR?
Hacamat yaptırmak isteyenlerin yaptırma nedeni genelde 3 kategoride toplanır.
Sünnet olduğu için yaptıranlar.
Genel bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek için yaptıranlar.
Hastalık tedavilerine yardımcı olması için yaptıranlar.
Bu nedenler doğrultusunda yaptırmak isteyen kişi öncelikle hacamat konusunda eğitimli bir tıp kurumuna başvurmalıdır. Hastanın sistemik muayenesiyle birlikte eski hastalıkları ve kullandığı ilaçlar değerlendirilmelidir.
HACAMAT KİMLERE YAPILMAZ?
Derin anemisi olanlara (HGB: 9,5 mg altında olanlara)
2 yaş altı ve 70 yaş üstü kişilere yapılmaz.
Varislerin direk üstüne
Organ nakli olmuş tedavi alan kişilere
Açık yara üstüne
Tromboflebit hastalarına
Hemofili hastalığı olanlara
Kanama / pıhtılaşma bozukluğu öyküsü olanlara
Hamile ve menstrüel dönemdeki bayanlara
Ben ve et benlerinin direk üstüne uygulanmaz.
HACAMAT NE ZAMAN YAPILABİLİR?
İhtiyaç halinde, mevsime ve güne bakılmaksızın 12 ayın herhangi birinde yaptırılabilir. İlkbahar ve sonbaharda yaptırılan hacamat, kış ve yaz aylarında yaptırılacaklara göre bir basamak daha faydalıdır.
İmkan dahilinde hicri takvimin 17,19,21. günlerinde yapılmalı, mümkün değilse en azından hicri 13 ila 25. günleri arasına denk getirmeye çalışmak çok daha faydalı olacaktır.
İhtiyaç halinde hicri takvim uygulaması geçerli olmaz. Hasta migren, baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı gibi ne tür bir ağrısı olursa olsun ağrı oluştuğu gün hacamat yaptırabilir.
Pazar, pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılması tavsiye edilen günlerdir. Cuma ve çarşamba günleri yapılmaz.
HACAMAT YILDA KAÇ KEZ YAPILMALI?
İlk defa yaptırmaya başlayanlar ara vermeden her ay 1 seans ,12 ay boyunca yaptırabilirler. 1 yıl her ay yapılan düzenli yaptırıktan sonra özel bir rahatsızlık yok ise yılda asgari 4-6 hacamat yaptırmak çok faydalıdır.
Sağlıklı olan insanlar yılda 5 kez yaptırmalı. Bunun 3 tanesi ilkbaharda, 2 tanesi sonbaharda olmalıdır. Hasta olan insanlar için bu sayıda bir sınır yoktur.
HACAMATIN FAYDALARI NELERDİR?
Hacamat kan ile kanın yapısının bozulmasıyla alakalı tüm hastalıkların tedavisinde kullanabileceğimiz çok güzel bir yardımcıdır. Kan ile alakası olmayan bir hastalık veya organ yoktur. Kan değerleri düzeldiğinde, damarlar arındığında bir çok hastalıkta kendiliğinden iyileşecektir.
Kılcal damarlardaki tıkanıklığı açar.
Doğal kortizonu artırır. Buda hacamat sonrası ağrılı durumların azalmasını hatta ağrıların yok olmasını sağlar.
Boyun, ense, omuz ağrılarında, lumbago ve siyatikte
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.
Tansiyonun dengelenmesinde yardımcı olur.
Kalp damar rahatsızlığı ve damar sertliğine faydalıdır.
Dokulardaki gaz ve toksinlerin atılmasını sağlar.
Cilt parlaklığını arttırır.
Uykuyu düzenler, sabahları dinç uyanmayı sağlar.
Kandaki toksin ve zehirli maddeleri atmaya yardımcı olur.
Ayaklarda ve belden asağıdaki organlarda aşırı sıcaklama, yanma ve aşırı üşümeye iyi gelir.
Vertigo ve tinnitus gibi kulak hastalıklarına iyi gelir.
HACAMAT TEDAVİSİNİN YAN ETKİLER NELERDİR?
Hiçbir yan etkisi olmayan son derece doğal bir tedavi yöntemidir. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri içinde hemen her türlü hastalığın tedavisinde rahatlıkla kullanılır ve fayda bakımından en üst sırada yer alır.
Tedavi sonrası herhangi bir yan etki oluşmaması için tedavinin hastane şartlarında ve eğitimli sağlık çalışanları tarafından yapılması en önemli unsurdur.
Hacamat Ne Zaman Yapılır?
En faydalı olduğu mevsimi sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bize; kiraz yemeden evvel yani yaz başlangıcı, olarak bildirmiştir.
Gün olarak da arabî ayların 15-17-19-21-23’den itibaren ay sonuna kadar olan günleri tavsiye etmişlerdir.
Vakit olarak sabah erken hacamat yapılabildiği gibi, öğlen veya daha sonra da hacamat yapılabilir hatta bazı Sahabe Efendilerimizin (r.a.e.) gece hacamat yaptırdıkları, rivâyetlerde geçmektedir. Hacamatta vücudun dinlenmiş olması, uykusuz ve yorgun olmaması esas şarttır.1
En uygun gün Pazartesi günüdür.
Kan aldırma işini, kamerî ayların ilk ve son günlerinde değil, dolunay veya dolunaydan sonraki günlerde yaptırmak en uygunudur. Çünkü bu günler, vücuttaki kanın en hareketli ve en çok olduğu günlerdir. Bu; sağlıklı kimselerin, sünnete uymak için yaptırdıkları ve sıhhat üzere devam etmeye vesile olan kan aldırmaları ile ilgilidir.
Hasta kimseler ise durumlarına göre, gece-gündüz ve ihtiyaç duyulduğu her zaman kan aldırabilirler. Çünkü bunda zaruret vardır.
Kan aldırmanın en uygun olduğu zamanlarla ilgili olarak Peygamber (s.a.v.): “Her kim ayın onyedi, ondokuz ve yirmi birinci günlerinde kan aldırırsa (kan hücumundan dolayı meydana gelen) bir çok hastalıklardan şifâ bulur.”(Ebu Davud)
“Ayın onbeş, onyedi, ondokuz ve yirmibirinci günleri kan aldırınız! Zira bu günlerde kan hücuma geçerek sizden birinizi öldürmesin!” (Tirmizi, İ. Mace)
“Sıcakların arttığı zaman, kan aldırmakla sıcağın etkisini gidermeye çalışınız! Zira sıcakta sizden birinizin kanı hücuma geçerek, onu öldürmesin!” (Hâkim) buyurmuştur.
İbni Milhan el-Kaysî demiştir ki: “Peygamber (s.a.v.) bize, her ayın on üç, on dört ve on beşinci (eyyamı biyz) günlerinde oruç tutmamızı tavsiye ederdi.”
Yukarıdaki hadîs-i şerîflerde arabî ayların 13,14, ve 15. günlerinde oruç tutulması ve kan aldırma işleminin de arabî ayların 15,17,19 ve 21’inde yapılması tavsiye edilmiştir.
HACAMAT ÖNCESİ VE SONRASI NE YAPILMALI?
Öncelikle hacamat konusunda gerekli bilgiyi edinmek gerekir. Hacamatın şifasına en önemlisi de unutulmuş sünnet olması hasebiyle “Ahir zamanda unutulan sünnetimi ortaya çıkarana (uygulayana) yüz şehit sevabı verilecektir.” hadis-i şerifinin işaretlerinden biri, yüz şehit sevabı kazanmak niyetiyle yaptırılırsa Allah(c.c.)’ın izniyle hem yüz şehit sevabı kazanılır, hem de alacağı şifayı kat be kat almış olur. Öncesinde yapılması gereken ilk iş bu niyettir.
Hacamat Öncesi
Hayvansal gıdalardan kaçınmak (et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, margarin v.b.)Kan sulandırıcı ilaçlar almamak (kiraz da kanı sulandırdığı için bundan da uzak durmak)Cimadan(cinsel ilişkiden) uzak durmakZaruri değilse ağrı kesiciler almamakHacamata gelmeden en az 3 4 saat içerisinde yemek yememiş olmakHacamat öncesinde abdestli olmak hacamatın şifasını Allah(c.c.)’ın izniyle arttıracaktır.
Hacamat Sonrası
Hemen sonrasında sirke içmek (sirkenin, hacamattan sonra vücuttaki mikropları kırma özelliği vardır.)En az 2 saat uyumamak,
En az 12 saat duş almamak
3 gün boyunca hayvansal gıdalardan uzak durmak (et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, margarin v.b. Bal konusunda sıkıntı yoktur, yenilebilir)2 saat herhangi birşey (yemek) yenilmemelidir.
Yüyürüş yapmak faydalıdır. Yorucu işler yapılmaz.
HACAMAT İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERÎFLER
Hz.Peygamber (s.a.v.) “Miraç gecesinde meleklerden hangi bir topluluğa uğradıysam, bana şöyle tavsiye ediyorlardı: “Yâ Muhammed! Size, tedavi maksadıyla kan aldırmanızı tavsiye ederiz. Ümmetine de kan aldırmalarını tavsiye ediniz!” buyurmuştur. (İbn-i Mace, Tirmizî)
Hz. Peygamber (s.a.v.) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir hacamatçıya (haccam) hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp o kişiye ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Kan aldırma yollarının en güzelidir. (yahut sizin en iyi tedavi yollarınızdır.)”(Buhâri, Tıp 13; Müslim, Musakat 62)
Yine Nafî (r.a.)’den rivâyetle İbn Ömer (r.a.) şöyle dedi: Ben Resûlullâh (s.a.v.)’den şöyle dediğini işittim. " Aç karnına daha faydalıdır. Aklı ve hıfzetme (ezberleme) gücünü artırır. Hafız olanın da hıfzetmek kabileyetini kuvvetlendirir. Artık kim olmak isterse Allâh’ın ismini zikrederek perşembe günü hacamat olsun.” (İbn Mâce, Kitâbu’t-Tıb, 22)
Nebî (s.a.v.): “Damardan veya deriden kan aldırmak, tedavi olduğunuz şeylerin en faydalılarındandır.” buyurmuştur.(Bağdadî)
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Üç şeyde şifâ vardır. Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta, kızgın demirle dağlama yapmakta, fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem.”(Buhârî, Müslim)
Peygamber (s.a.v.)’in hizmet edenlerinden Selmâ (r.a.) demiştir ki: “Her kim Peygamber (s.a.v.)’e başındaki bir ağrıdan şikâyet etti ise, Resûlullâh (s.a.v.) ona: “Kan aldır!” buyurmuştur. Her kimde ayaklarındaki bir ağrı veya yaradan şikâyet etti ise, ona da: “Ayaklarına kına yak!” buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Tirmizî)