BBC'nin haberine göre SGP Lideri Kees van der Stij, önerinin iki hafta sonra açıklanacak 2017 seçim bildirgesinde de yer alacağını söyledi. Hollanda Radyosu'na konuşan van der Stij, “Camilerde hoparlörden ezan okunmasını istemiyoruz. Ortadoğu'da değiliz. Her gün bu kadar sık ezan sesi duymak zorunda değiliz” dedi.
Van der Stij, ezan yasağı için yasa değişikliği gerekmediğini de belirtti.
KİLİSE ÇANLARI FARKLI
Kilise çanlarıyla ezan sesinin aynı olmadığını, çan sesinin Hollanda kültürünün bir parçası olduğunu belirten van der Stij, “Kilise çanı, sadece ibadet çağrısı için değil, felaketler sırasında ve anmalarda da kullanılıyor” diye konuştu.
Hollanda İçişleri Bakanı Ronald Plasterk ise SGP'nin tepkisini anladığını, ancak camilerde okunan ezan ile kilise çanının aynı kurala bağlı olduğunu vurguladı.
İbadet özgürlüğünün anayasa tarafından güvence altına alındığının altını çizen Hollandalı Bakana göre, belediyeler ses düzeyi ve ezan süresine ilişkin düzenlemeler yapabilir.
SES DÜZEYİ STANDART Hollanda Faslı Camiler Konseyi (RMMN) Başkanı Said'in Bouharrou, önerinin İslam karşıtlığını artıracağını söyledi. Bouharrou'ya göre, Hollanda'da Utrech ve Enschede kentlerindeki camilerde hoparlörden ezan okunuyor. Bu camilerde de ses düzeyi, belirlenen standartların üzerine çıkmıyor.