Özellikle çocuklar büyüyesiye kadar farklı dönemlerde sürekli ateşlenmektedirler. Önlem alınmazsa havaleye kadar gidebilecek olan bu durum ailelerin paniklemesine ve duyduğu her çareyi uygulamasına sebep olmaktadır. Ancak doğru çözümlerin ateşi düşürmesi gibi yanlış çözümler de daha kötü sonuçlara sebep olabilmektedir. Allah Resulü İmam Buhari aracılığı ile bize ulaşan bir hadisinde “Ateşli hastalığı su ile serinletiniz.” Buyurmaktadır. 1500 yıl önce verilen bu tavsiye bugün hala ateşin düşürülmesinde kullanılan en etkili çözümdür.
Ateş Çıkınca Ne Yapmalı?
- Çocuğun bulunduğu ortam serinletilmeli, 21-22 derecede tutulmalı. -Çocuğun üzerinde hafif ve gevşek giysiler olmalı. -Islak bezlerle kompres yaparak vücut serinletilmeli. -Ateş, vücutta sıvı kaybına yol açar; bu nedenle bol sıvı verilmeli. Örneğin; su, meyve suyu, çorba, bitki çayları gibi. -Doktorun önerdiği ateş düşürücü şuruplar çocuğun yaşına ve kilosuna uygun olarak verilebilir. -Ilık su ile banyo yaptırılmalı. -Çok yüksek ateşi olan çocuğun elleri ayakları soğuk olabilir. Bu durumda anne-babalar ateşi olmadığını düşünerek yanılabilir. Ateş, mutlaka derece ile ölçülmeli. Bunları Asla Yapmayın
- Ağır karaciğer hasarına yol açabileceğinden dolayı çocuklarda ateşli hastalık sırasında aspirin ateş düşürücü olarak verilmemeli. -Alkol veya sirke sürmek yanlış bir uygulama. O an için ateşi düşürebilir ama alkol damarları genişletip daraltacağı için ateşin daha da yükselmesine yol açabilir. -Müdahale ederken çocuk ağlatılmamalı. Ateşi daha fazla çıkabilir. -Üstüne kalın giysiler giydirilmemeli. Bu, vücudun ısısını daha da yükseltir.