Hakan Fidan'ın MİT'e Tekrar Atanması Yargıya Taşındı

CHP'den milletvekili aday adaylığını açıklayan eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, Hakan Fidan'ın MİT'e yeniden atanması işleminin iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

Eklenme Tarihi: 10 Mar 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Hakan Fidan'ın MİT'e Tekrar Atanması Yargıya Taşındı

Hakan Fidan'ın tekrar Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'na atanma işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açıldı. Davayı açan CHP'den Milletvekili aday adaylığını açıklayan eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yapılan atama işleminin hukuk devleti ilke ve kurallarından, objektiflikten uzak parti devleti oluşturmaya dönük bir işlem olduğunu kaydetti.

FİDAN, TEKRAR MİT'E ATANDI

Hakan Fidan, MİT milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etmişti. AK Parti'den aday adayı olan Fidan, dün adaylık başvurusunu geri çektiğini duyurdu. Dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Fidan tekrar MİT müsteşarlığına atandı.

EMİNAĞAOĞLU, DANIŞTAY'A DAVA AÇTI

Fidan'ın tekrar müsteşarlığa atanması ile ilgili olarak Eminağaoğlu Danıştay'a dava açtı. Eminağaoğlu, Hakan Fidan'ın, "aday adaylık" sürecinde başvurusunu geri alması nedeniyle, bu başvurunun Devlet Personel Başkanlığı ve yargı uygulamaları gözetildiğinde, seçim için istifa kapsamında değerlendirilmeyip normal istifa olarak değerlendirilmesi karşısında, daha önce TSK'daki kamu görevinden ve sonra yaptığı akademisyenlik dahil görevden istifa etmiş olması nedeniyle, ikiden fazla istifa etmeme kuralını ihlal ettiğini, bu durumda tekrar kamu görevlisi olarak atanamayacağını vurguladı.

MİT YASASININ 14. MADDESİNİ HATIRLATTI

Eminağaoğlu, MİT müsteşarlığı ve müsteşar yardımcılığı atama kararnamelerinin gizli olması, 17 Nisan 2009 olarak bilgilerin yer almasına rağmen, MİT'te ilk kez 17 Nisan 2010 tarihinde görev aldığının ifade edildiğini bildirdi. Eminağaoğlu, Fidan'ın MİT Yasası'nın 14. maddesi gözetildiğinde, istifa tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe devlet memuru olamaması, başvurusunu geri alma işlemi nedeniyle, seçim kapsamında değerlendirilemeyecek bu istifası karşısında anılan madde uyarınca tekrar kamu görevine atanmasının mümkün bulunmadığını ileri sürdü.

ATAMANIN DURDURULMASINI TALEP ETTİ

Yapılan atama işleminin hukuk devleti ilke ve kurallarından, objektiflikten uzak parti devleti oluşturmaya dönük bir işlem oluğunu vurgulayan Eminağaoğlu, giderilmesi güç veya olanaksız zararlara yol açacak açık hukuka aykırılıklar içermesi nedeniyle atamanın iptali ve yürütmesinin durdurulması talep etti.