Hakaret Suçu Nedir? Hakaret Suçunun Cezası Nedir? Hangi İfadeler "Hakaret" Kapsamına Girer?

"Hakaret suçu nedir? Bir kişiye hakaret etmenin cezası nedir? Hangi ifadeler hakaret kapsamına girer?" Furkan Haber ekibi, merak edilenleri tüm detaylarıyla birlikte takipçileri için hazırladı.

Eklenme Tarihi: 15 Şub 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 15 Şub 2025
Hakaret Suçu Nedir? Hakaret Suçunun Cezası Nedir? Hangi İfadeler "Hakaret" Kapsamına Girer?

Hakaret, bir tarafın itibarını zedeleyen ve hukuken telafisi mümkün bir zarara neden olan bir iletişim olarak açıklanıyor.

Türk ceza kanunu 125. Maddede; "Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir. Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur." açıklaması yer alır.

Mağdurun belirlenmesi

TCK Madde 126'da; "Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır." denir.

Hakaret Suçu İki Şekilde İşlenir

Hakaret suçu sövme yoluyla olabileceği gibi Somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi şeklinde de işlenebilir. Örn: "Şerefsiz" demek sövmedir. Falan kişi hırsızlık yapıyor demek somut fiil isnat etmektir. İki şekilde de karşıdaki kişinin onur, şeref ve saygınlığı rencide edilmiş olur.

Hakaret Suçu Açısından Bazı Önemli Noktalar

1. Suçun oluşabilmesi için kullanılan kelimenin hakaret sayılan kelimelerden olması gerekir.

2. Kullanılan kelimenin kime karşı kullanıldığının net olması gerekir. Kişinin ismini veya fotoğrafını paylaşarak ya da kişinin paylaşımının altına yorum yaparak hakaret edildiğinde kime hakaret edildiği belli olur. İma yoluyla yapılmasına rağmen kimse söylendiği anlaşılıyorsa yine hakaret sayılır.

3. Hakaret edilen kişi kamu görevlisi ise suçun nitelikli hali oluşur, ceza artar.

4. Hakaret suçunda hem ceza davası hem hukuk davası açılabilir. Ceza davasında kısa süreli hapis veya adli para cezası verilir; Hukuk davalarında ise tazminat verilir. İki dava türünde de avukat karşı vekalet ücreti hakaret eden tarafından ödenir. 2025 yılı itibariyle her dava için 30 bin TL.

5. 2025 yılı itibariyle hakaret suçu ön ödeme kapsamında alındı. Buna göre savcılar, hakaret eden kişiye bir miktar para ödemesi için teklif sunacak. Para ödenirse dava açılmayacak. Bu para hakaret edilenlere değil devlete ödenecek. Ön ödeme sayesinde ceza davası açılmıyor olsa da hukuk davası açılarak tazminat istenebilecek.

6. Aşağıda Yargıtay’ın hakaret kabul etmediği kelimeler verilmiş olsa da bunların mutlak olmadığı bilinmelidir. Kelimenin kullanıldığı bağlama göre durum değişebilir. Bu nedenle kullanmamak en iyisidir.

Aşağıda örnek olarak verilen ifadeler hakaret kapsamında değerlendirilmekte ve suç sayılmaktadır. Bu kelimelerin kullanılmasından özenle kaçınmak gerekmektedir.

Şerefsiz

Haysiyetsiz

Geri zekalı

Aptal

Salak

Hayvan

Alçak

Köpek

Öküz

Pislik

Rüşvetçi

Yavşak

Hain

Namussuz

Dolandırıcı

Sahtekâr

Diktatör

Manyak

Deli

Aşağıdaki ifadelerin ise hakaret olmadığı Yargıtay kararlarında belirtilmiştir. Fakat yine de ağır ifadeleri kullanmaktan kaçınmak daha iyidir.

Terbiyesizlik yapma

Meziyetsiz

Karaktersiz

Edepsiz

Utanmaz

Allah Belanı Versin

Eğitimsiz Sen Adam mısın

Siz Yalakasınız

Siz İnsan Değilsiniz

Eşkıya mısınız?

Çapsız

Düzenbaz

Siz eşkıyasınız