İlçeye bağlı Başköy köyünde yaşayan ve eşini 73 yıl önce kaybeden Meryem Baltacı, 3 çocuğuyla zor şartlar altında hayata tutundu. Çocuklarını evlendiren ve kızı Havva Baltacı, torunu Mustafa (55) ve torununun torunu İkbal Baltacı (6) ile yaşayan Meryem Baltacı'yı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri evinde ziyaret etti.
Yetkililerin, bakım ücreti ve yaşlılık maaşı vermeyi teklif etmeleri üzerine Meryem Baltacı, devlete yük olmamak için "hakkım değil" diyerek bu teklifi kabul etmedi.
Baltacı, eşinin ölümünün ardından uzun yıllar hayvancılık yaparak çocuklarını yetiştirdiğini söyledi.
Yaşlılık nedeniyle ufak tefek ağrı çektiğini belirten Baltacı, onun dışında bir hastalığının bulunmadığını, tek sıkıntısının çok fazla yürüyememek olduğunu dile getirdi.
İhtiyaçlarını kızının ve gelininin karşıladığını anlatan Meryem Baltacı, "Bakımımla ilgili hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Kızım, gelinim, torunum bakımımla ilgileniyor. Hiçbir şeye ihtiyacım yok. Evde hizmetimi kızım, torunlarım, herkes yapıyor. Ben dilencilik edebilir miyim" dedi.
Baltacı'nın 78 yaşındaki kızı Havva Baltacı ise babası ve amcasının 73 yıl önce verem nedeniyle vefat ettiğini, annesinin iki kardeşiyle kendisini zor şartlarda büyüttüğünü söyledi.
Babasının ölümünün ardından annesinin, kendilerine sahip çıkarak büyüttüğünü ifade eden Havva Baltacı, "Bizi yetim büyüttü, uğraştı çabaladı, şimdi yaşlandı. Anneme bakamayacak mıyız? Bu, çok ayıp, bize yakışmayacak bir şey. Böyle bir şeyi yapamayız. Oğlum, torunları, hiçkimse buna müsaade etmez" diye konuştu.
Annesinin sağlığının çok iyi olduğunu dile getiren Havva Baltacı, "Annem gençliğinde bal, yağ, hayvansal ürünler yiyerek büyüdü. Dizleri, başı ağrımaz, soğuk havada çok fazla zorlanmaz. Benim ağrılarım anneminkilerden fazla. Ben de artık bakmakta zorlandığım için gelinim bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Torunu Mustafa Baltacı (55) ise anneannesinin bakımı için yetkililerin kendileriyle görüştüğünü ve yaşlılık maaşı bağlanmasını teklif ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:
"Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildi. Devletin hazinesinden nemalanmanın hesabı çok ağırdır. Bunu çok ince düşünmek lazım. Kişinin kendini yargılaması lazım. Ben devletin hazinesinden maaş alabilir miyim? Maaşı, her şeyi olan oğlu var. Annem, biz torunları her şeyiyle ilgileniyoruz. Devlet zaten muhtaç olanlara bakıyor. Bize çok kişi maaş bağlanması için teklifte bulundu. Bir şahsa hak ödemek başka, bir de 80 milyon kişiye hak ödemek başka. Bu gözle bakmak lazım."