Hamas liderlerinden Sami Ebu Zuhri, ABD Başkanı Donald Trump'ın esirlerin serbest bırakılmasına yönelik tehditlerine tepki gösterdi. Ebu Zuhri, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Trump, ortada bir anlaşma olduğunu ve her iki tarafın da bu anlaşmaya saygı göstermesi gerektiğini hatırlamalıdır. Esirlerin serbest bırakılması için tek yol budur. Tehdit dilinin hiçbir değeri yok ve meseleleri daha da karmaşık hale getiriyor" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Trump, Hamas'ın İşgalci İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını geciktirme tehdidini "korkunç" olarak nitelendirerek, "Tüm rehineler Cumartesi günü saat 12.00’ye kadar bırakılmazsa, ki bu bence uygun bir zaman, (ateşkes) iptal edilsin. Bırakın kıyamet kopsun" demişti.
Trump'ın bu açıklamaları, İşgalci İsrail ile Hamas arasında 19 Ocak'tan bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşmasının geleceğine dair endişeleri artırdı. Hamas, esirlerin serbest bırakılmasının ancak ateşkes anlaşmasına her iki tarafın da saygı göstermesiyle mümkün olacağını vurguluyor.
İşgalci İsrail Başbakanı Siyonist Binyamin Netanyahu da Hamas'a benzer bir ültimatom vererek, "Eğer Hamas cumartesi öğlene kadar rehineleri serbest bırakmazsa ateşkes sona erecek ve İsrail ordusu Hamas tamamen yenilene kadar yoğun çatışmalara yeniden başlayacak" tehdidinde bulundu.