Hamas Heyeti, Kahire’de Ateşkes Anlaşmasını Görüşmek İçin Toplandı
Mısır Enformasyon Kurumu, Hamas’tan bir heyetin Gazze’deki ateşkes anlaşmasının uygulanmasını görüşmek ve müzakereleri ikinci aşamaya taşımak amacıyla başkent Kahire’ye geldiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, Mısır’ın Hamas liderleriyle yürüttüğü yoğun görüşmelerin yanı sıra ABD ve Katar ile temaslar, ateşkesin tamamlanması ve ikinci aşamaya geçişin sağlanması hedefini taşıyor. Mısır ve Katar, Gazze’deki ateşkesin ikinci aşamasına geçiş için gerekli garantileri sağlamayı amaçlıyor.
Hamas, İşgalci İsrail’in Sınır Kapılarını Kapatmasını Protesto Ediyor
Hamas Sözcüsü Abdullatif El Kanu, İsrail’in ateşkes anlaşmasına rağmen 6 gündür Gazze'nin sınır kapılarını kapalı tutmasını eleştirdi. Kanu, İsrail’in uyguladığı abluka ve sınır kapılarının kapalı tutulmasının, halkına karşı bir "soykırım yöntemi" olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yardım girişlerini engellemesinin uluslararası yasaların ihlali olduğunu belirterek, dünyaya faillerden hesap sorulması çağrısında bulundu.
Ateşkesin İlk Aşaması 1 Mart'ta Sona Erdi
Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının birinci aşaması, 1 Mart’ta sona erdi. ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin ikinci aşama müzakereleri, İşgalci İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından engellenmişti. Netanyahu, 2 Mart’ta yaptığı açıklamada, Gazze’ye her türlü insani yardım malzemesinin girişinin durdurulmasına karar verdiğini duyurmuştu.