Hamas'tan Gazze'de Ateşkes Açıklaması: Teklif, bir şartla kabul edilecek

Hamas, Gazze'de ateşkes ve esir takası görüşmeleriyle ilgili açıklamalarda bulunarak, Gazze'nin yerel bir komiteyle yönetilmesi şartıyla ateşkes teklifini kabul edeceklerini duyurdu.

Eklenme Tarihi: 21 Kas 2024
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 21 Kas 2024
Hamastan-ateskes-teklifi-icin-bir-sartla-kabul-acıklaması

Hamas, Gazze'de Ateşkes Görüşmelerine Şartlı Destek Verdi Hamas, Gazze'nin yönetimi için bir komite kurulması teklifini, komitenin tamamen yerel bir yapıda olması koşuluyla kabul etti. Hamas’ın siyasi büro üyesi Halil el-Hayye, bu öneriyi Mısır’ın sunduğunu ve olumlu bir şekilde yanıt verdiklerini belirtti.

Yerel Yönetim Şartı ve Komite Önerisi El-Hayye, “Komitenin Gazze'yi tamamen yerel bir şekilde yönetmesi ve günlük hayatı denetlemesi şartıyla bu öneriyi kabul ediyoruz,” şeklinde açıklamada bulundu. Hamas, bu şartla birlikte Gazze'de ateşkesin sağlanması için masaya oturmayı kabul etti.

Ateşkes ve Esir Takası Koşulu: Saldırıların Durması Hamas, ateşkesin ancak İsrail’in saldırıları durdurması halinde geçerli olacağını vurguladı. El-Hayye, “Soykırım durmadıkça esir takası olmaz. Bu ikisi birbirine bağlı” diyerek, İsrail'in saldırganlık politikasına son verilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Engellemeleri Ateşkes müzakerelerinin ilerlemesini engelleyen isim olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu işaret eden El-Hayye, “Netanyahu, siyasi nedenlerle ateşkes müzakerelerini engelliyor,” dedi. Hamas, bu konuda ilerleme sağlamak için arabulucu ülkelerle görüşmelerini sürdürüyor.

Ateşkes Görüşmelerinde Mısır’ın Rolü Hamas ve Fetih hareketleri, Gazze'nin yönetimi ve ateşkes için Mısır’ın başkenti Kahire’de buluşmuştu. Bu görüşmelerde, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına son verilmesi için çözüm yolları tartışılmaya devam ediliyor. Katar, ABD ve Mısır, bu görüşmelerin arabuluculuğunu üstleniyor.

Netanyahu’nun Esir Takası Anlaşmasına Karşı Tavrı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, siyasi sebeplerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor. Müzakerelerin zora girmesinde, İsrail'in özellikle Mısır-Gazze sınır hattı üzerindeki kontrolü sürdürme ısrarının etkili olduğu belirtiliyor.