Vücudumuzda oluşan birçok rahatsızlığa iyi gelen bitki çayları içerdiğindeki bazı maddelerin fazla tüketilmesi de zarara yol açabiliyor. Bu yüzden tüketirken miktar ve demleme sürelerine dikkat etmek önem taşımaktadır. Özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların, hamile bayanların ve bebeklerin doktor kontrolü altında kullanmaları daha sağlıklı olacaktır.
Ayrıca bitki çaylarını hasta olmadan önce kullanmak vücutta daha hızlı etki uyandıracaktır.
Ihlamur Çayı: Soğuk algınlığı ve gribin geleneksel tedavi yöntemi olan ıhlamur çayı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanı sıra öksürük için de kullanılan iyi bir destekleyici niteliğindedir. Boğazda oluşan tahrişleri önlerken, ağrı kesici ve iltihap giderici etkisiyle tahrişlerin onarımına da yardımcı olur. Ihlamur, idrar yolu enfeksiyonlarında ve mevsim geçişlerinde yaşanan enfeksiyonlar için de tüketilebilir. Aynı zamanda strese karşı etkili ve hastalık durumunda terletici etkisiyle rahatlamayı sağlar.
Yeşil Çay: İçeriğindeki “epi-gallo-kateşin-3-gallat (EGCG)” biyolojik ögesi sayesinde metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardımcı olur. Kateşinin etkisiyle sindirim enzimlerinin aktivitesini yavaşlatarak, bağırsaktan emilimini azaltıp kilo kaybını artırmaya yardımcı oluyor. Düzenli tüketiminde özellikle deri altı karın yağları ve kandaki trigliseritin düşmesi üzerinde etkin rol oynuyor Böbrekler tarafından salınan anjiyotensin dönüştürücü enzime bağlı kan basıncını düzenleyerek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Enerji verir.
Yüksek antioksidan içeriğiyle DNA hasarı, kanser gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkin olup vücutta zararlı maddelere karşı kalkan görevi görüyor. Anti-inflamatuvar etkisiyle ülseratif kolit, Chrohn gibi bağırsak hastalıklarının etkilerini azaltılmasına yardımcı oluyor.
Nane Çayı: Mide bulantısına iyi geldiği gibi, sindirimi hızlandırarak gaz sorununu azaltır. Sakinleştirir ve ağız kokularını giderir. Omega 3 açısından zengin olduğundan kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Melisa Çayı: Sinirleri gevşetip sakinleşmeye yardımcı olan melisa çayı, stresi azaltır ve sindirimi düzene sokar.
Kuşburnu Çayı: İyi bir C vitamini olan kuşburnu, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan yapısıyla enfeksiyonlara karşı bedeni korur. İçeriğiyle kötü kolesterolü düşürür ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Papatya Çayı: Strese bağlı uyku probleminin giderilmesine yardımcı olur. Sakinleştirici etkisi vardır. Adet döneminde rahim kasılmalarını, ağrılarını dengeler ve krampları azaltır.
Rezene Çayı: Emziren kadınlarda sütü artırmaya yardımcı olur. Mide ve sindirim sistemiyle ilgili şikayetleri azaltmaya yardımcı olur. Bayanlarda östrojenin etkilerini artırdığından adet öncesi sendrom ve menopoz dönemine iyi gelmektedir.
Kekik Çayı: Antioksidan ve antiseptiktir. Öksürük, hazımsızlık, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, stres ve baş ağrısı gibi birçok rahatsızlığa fayda sağlamaktadır. Tansiyonu düşürme etkisinden dolayı doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.
Ada Çayı: Üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Aynı zamanda ağızdaki yaraların ve idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ada çayı, eklem ağrıları ve romatizma rahatsızlığına iyi gelmektedir. Stresi azaltmakla beraber karaciğeri temizler ve kan şekerini düşürür.
Biberiye Çayı: Vücuttaki toksinleri atmakla beraber hazımsızlık ve kabızlık rahatsızlığına iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırır ve başarısını hafifletmeye yardımcı olur.