Her defasında aynı noktada ağrı: Eğer sürekli midenizin aynı bölgesinde ağrı varsa öncelikle ağrının yoğunluğunu dikkate alın. Eğer çok şiddetliyse hemen bir acil servise gidin. Eğer ağrı kronikse, çok şiddetli değil ama giderek artıyorsa da doktorunuza görünmelisiniz.
Geçmeyen gaz: Fazla gaz, vücudunuzun sindirmek için mücadele ettiği bir besin yediğinizde oluşur. Glüten veya laktoz intoleransı olan kişiler çok çabuk gaz üretebilirler. Sürekli gazın diğer sebepleri arasında iltihaplı bağırsak hastalıkları veya ince bağırsakta fazla bakteri oluşumu (ki bu diyabetin bir sonucu olabilir) gibi durumları sayabiliriz.
Geçmeyen şişkinlik: Semptomlarınızın normal olup olmadığını anlamak için beş gün boyunca bir günlük tutup ne zaman şişkinlik yaşasanız ne yediğinizi, ne zaman yediğinizi ve ne kadar yediğinizi yazın. Bunları takip ederek doktor gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz.
Gece mide ağrısı: Bu mide probleminden kaçınmak için son öğününüzü akşam 19.00’dan daha geç saate bırakmamalısınız. Sürekli olan bir şeyse profesyonel bir yardım almanız gerek.
Diyet ve stres: Eğer işlenmiş gıda, glüten, hayvansal süt ürünü ve yapay tatlandırıcı tüketiyorsanız bağırsaklarınızda sızı olabilir. Stres ve gıda kombinasyonu ciddi derecede ağrılı mide problemlerine yol açar bu yüzden beslenmenizi gözden geçirmeli ve stres seviyenizi düşürmelisiniz.
Kanlı dışkı: Hemoroid de olabilir, tümör gibi ciddi bir durum da. Bir anda koyu renk gelmeye başladıysa anında doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Mehmet Öz