Hazır Gıdalar Bağışıklığı Bozuyor

Grip aşılarının beklenildiği kadar koruyucu olmamasına, kısaca tBHQ olarak bilinen “tert-butylhydroquinone” isimli katkı maddesinin sebep olabileceği bildirildi.

Eklenme Tarihi: 10 Haz 2020
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Hazır Gıdalar Bağışıklığı Bozuyor

Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın sitesinde yer alan yazıya göre TBHQ olarak bilinen “tert-butylhydroquinone” isimli katkı maddesi, kraker, cpis, kızartma yağları, dondurulmuş et ve balık başta gelmek üzere birçok gıdaya tazeliğini muhafaza etmesi için katılıyor.

Bu kimyasalın ismi gıdanın etiketindeki içindekiler listesinde yer almıyor olsa bile endüstrileşmiş bir ülkede yaşayan hemen herkesin diyetinde bulunacağı bildiriliyor.

Fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde tBHQ’ nun gribe karşı savunmada önemli rolleri olan CD4 + T hücrelerinin aktivasyonunu engelledikleri tespit edildi.

Bir grup fare tBHQ bulunan diyetle bir grup ise tBHQ bulunmayan diyetle beslendiler. 2 hafta sonra her iki gruba da grip virüsü verildi. tBHQ alan grupta T hücre aktivasyonunda ve virüsün vücuttan temizlenmesinde önemli derecede gecikme olduğu belirlendi.

Bu fareler farklı bir grip virüsü ile enfekte edildiklerinde tBHQ grubunda yer alanların bu ikinci gripten diğer grupta yer alanlara göre çok daha geç iyileştikleri (3 güne karşı 6 gün) görüldü.

Ne kadar tBHQ’ nun bağışıklığı etkileyebileceği tam olarak bilinmiyorsa da birçok gıdada bulunan 0.0014% gibi çok düşük miktarları bile gribe karşı bağışıklık cevaplarını azaltıyor.

TBHQ’ nun müsaade edilen günlük miktarı kilo başına 0.7 miligram ama örnek diyetlere göre bir insan günde bunun yüzde 1.100 mislini (7 mg/kg/gün) alabiliyor.

TBHQ’ nun bağışıklığı hangi mekanizma ile bozduğu kesin olarak bilinmiyor ama laboratuvar çalışmalarında Nrf’ adı evrilen bir proteinin rolü olabileceği düşünülüyor.

Daha önce yapılan çalışmalarda tBHQ ile alerji ve kanser arasında da ilişkiler olabileceği gösterilmişti.

Araştırma Experimental Bilology toplantısında sunuldu.

Gelelim neticeye

BİR: Mesele tBHQ’ nun grip aşısının koruyuculuğunu azaltmasıyla sınırlı olsaydı hiç mühim değildi.

İKİ: Bu çalışma çok önemli bir hakikati gözler önüne seriyor. Bu katkı maddesi sadece grip aşısının etkinliğini azaltmıyor genel manada bağışıklığın en önemli unsurlarından olan T hücrelerinin aktivasyonunu bozuyor.

ÜÇ: Bu bulgular, tBHQ’ nun başta enfeksiyon ve kanserler olmak üzere tüm hastalıklara zemin hazırlaması demek.

DÖRT: Neden işlenmiş yiyecek ve içeceklere ısrarla zerresi bile ağıza alınmaması gerekir dediğimizi inşallah Sağır Sultan da duymuştur.