Devletin iki kurumunun ‘piyango’ konusundaki açıklamalarını değerlendiren Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, “Başbakanlığa Bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı ‘Milli Piyango kumardır, haramdır’ diye açıklama yapıyor diğer yandan Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü de piyango düzenliyor. Her iki kuruluş da devlet kurum ve kuruluşu olduğuna göre, biri piyangoya haram diyor öteki çekiliş düzenliyor” ifadelerini kullandı.
DEVLET KABAHAT SAYDIĞINI KENDİ İŞLEMEMELİ
Özgenç, devletin bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘Milli Piyango kumardır, haramdır’ dediği bir hususu diğer kurumu olan Milli Piyango İdaresi’ne yaptırmasının açık bir çelişki olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Çünkü Milli Piyango için haram diyen de, bilet satan da aynı devlet. Zira hükümet vatandaşına yasakladığını devlet olarak kendi de yapmamalı. 5326 sayılı Kabahatler Kanunu madde 34’e göre; kumar kabahat olarak görülüp yasak olduğuna göre kanun koyucu da “kabahat” saydığını devlet olarak işlememeli.”
BÜYÜME KUMARDAN DEĞİL SANAYİDEN YAPILMALI
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yayınladığı ‘Piyangonun, toto, loto, iddia vb. şans oyunları oynamanın hükmü nedir?’ başlıklı fetvada, ‘Şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır’ dediğini hatırlatan Genel Başkan Nurettin Özgenç, şöyle devam etti: “İşte burada biz KOBİDER olarak diyoruz ki; Türkiye, büyümesini kumardan değil, sanayiden yapmalı. Hele ki; elde edilen hasılattan Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na da para aktarılıyor olması bizlere çok garip geliyor. Netice-i kelam, Milli Eğitim ve Milli Savunma olur da piyangonun yani kumarın pullusu olur ama millisi olmaz, olmamalı da.”