Her güne ayet , hadis, söz paylaşımlarımızı istifadenize sunuyoruz. Dünyada ve ahirette saadete ermek, Kur'an'ın ve Rasulün gösterdiği yola uymakla olur.
Günün Ayeti;
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla; Cenâb-ı Hak buyuruyor:
İlâhınız bir tek Allah´tır. Ondan başka ilâh yoktur. O, Rahman’dır, Rahim’dir. (Bakara 163)
Ayetin tefsiri:
Kur’an-ı Kerim’in son derece ağırlık vererek vurguladığı Allah’ın birliği ilkesinden, insanların kulluk ve ibadet sunacakları mabud birliği, insanların ahlâk ve davranış kurallarını dayandıracakları merci birliği, insanların hukuk sistemlerinin ve kanunlarının özlerini dayandıracakları kaynak birliği ve insanların her alandaki yaşama biçimlerini yönlendirecek sosyal düzen birliği doğar.
Kur’an-ı Kerim Müslüman ümmeti yeryüzünde üstleneceği son derece önemli rolü omuzlamaya hazırlamayı amaçladığı bu noktada, Mekke döneminde inen ayetlerde sık sık tekrarladığı bu gerçeği bir kere daha hatırlatıyor. Kur’an-ı Kerim sürekli biçimde bu gerçeğin köklerini derinleştirmeye, duyu organlarının ve aklın bütün faaliyetlerini, hayatın ve varlık aleminin bütün kesimlerini kapsamına alacak derecede onun etki alanını genişletmek istiyor.
Bu gerçeği burada bir kez daha hatırlatıyor ki, diğer hukukî düzenlemeleri ve yükümlülükleri bu esasa dayandırsın. Bu ayetin sonunda yüce Allah’ın sıfatlarının ikisini oluşturan “Rahman” ve “Rahim” sıfatlarını hatırlatıyor. Çünkü bütün hukukî düzenlemeler ve yükümlülükler O’nun sınırsız, köklü ve sürekli rahmetinden kaynaklanır.
Günün Hadisi
Rasûlullah (sav) buyurdular:
Cabir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Biri muhacirlerden, diğeri Ensar’dan olmak üzere iki çocuk kavga ettiler. Bunun üzerine muhacir yahut Muhacirler:
–Yetişin ey Muhacirler! diye nida etti.
Ensarî de:
–Yetişin ey Ensar!, diye nida etti.
Buna müteakiben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), (evinden dışarı) çıkarak:
–‘Nedir bu? Cahiliyet halkı davası mı?’ diye sordu.
Sahabeler:
–Hayır, ya Rasulullah! Öyle bir şey yoktur! Yalnız şu iki çocuk kavga ettiler de biri, diğerinin arkasına vurdu, dediler.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘O halde bir sakınca yoktur. Kişi, zalim de olsa, mazlum da olsa, kardeşine yardım etsin! Eğer (kardeşi) zalimse, onu (yapmış olduğu kötü şeyden) men etsin! Kuşkusuz ki bu, onun için bir yardımdır. Eğer (kardeşi) mazlum ise, ona yardım etsin!’ buyurdu.” (Müslim 2584/62, Tirmizi 2356)
Günün Sözü;
Seyyid Kutup der ki;
Allah’a giden yolun sorumluluğunu bilen yolcular geri dönmez ve umutsuzluğa kapılmazlar.