Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumunda konuşan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Toker Ergüder, Dünyada her yıl tütünden 7 milyon, alkolden 3 milyon, uyuşturucudan da 450 bin kişinin öldüğünü açıkladı.
Yeşilay tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen "Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu" dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla gerçekleşmişti. Öğleden önce yapılan açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyum, öğleden sonra yapılan oturumlarla devam etti.
Eski Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ'ın başkanlığında yapılan oturumda konuşan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Toker Ergüder, "Dünyada her yıl tütün kullanımı 7 milyon, alkol 3 milyon, uyuşturucu kullanımına bağlı olarak ta 450 bin kişi ölüyor. Bununla birlikte dünyada en çok Amerika ve Avrupa'da alkol kullanım bozuklukları görülüyor." dedi.
Ergüder, "Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Müdürü Dr. Tedros Adhanom Ghebyeresus göreve geldikten sonra önceliklerini değiştirerek önüne sayısal hedefler koydu. 2015'teki sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda Dünya Sağlık Örgütü'nün planları gözden geçirildi. Bir milyar kişinin sağlıklı yaşam, bir milyar kişinin sağlık güvencesi altına alınması ve bir milyar kişinin de sağlıklı ve güvenli ortamı yaşaması için yeni hedefler kondu." şeklinde konuştu.
"Hiç kimse fakir olduğu için sağlık ihtiyaçlarından mahrum kalamaz"
Dr. Tedros'un "Sağlık bir insan hakkıdır, hiç kimse fakir olduğu için sağlık ihtiyaçlarından mahrum kalamaz" diyerek hedeflerini ortaya koyduğunu belirten Ergüder, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Dünya Sağlık Örgütünde bir takım stratejik gelişmeler oldu. Özellikle sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında 3 milyar kişiye sağlıklı yaşam konusunda hedefler belirlendi ve bu anlamda da dünyadaki uyuşturucu sorununu da özellikle evrensel sağlık kapsamı içinde ele alması için çalışmalara başladı. Hiç kimsenin geride bırakılmadan herkesin gerekli sağlık hizmetinin verilmesi hedefleniyor. Uyuşturucu kullanım bozuklukları, ruh sağlığı, HIV, Hepatit gibi bulaşıcı hastalıklar ve Tüberküloz konusunda bu hizmetlere ulaşmada sıkıntı çekenlere hizmet verilmesini kapsayan bir program oluşturuldu. Dünya Sağlık Örgütü, BM suç ofisi ve uluslararası narkotik bürosuyla beraber uluslararası anlamda da bir takım faaliyetlerde bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü bulaşıcı olmayan hastalıkların işbirliği için BM ile görev gücü kurdu. BM görev gücü yılı itibarıyla faaliyetlerini hızlandırarak Türkiye'ye de bir ziyaret gerçekleştirerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Bu kapsamda bu sene ilk kez ödüller verildi ve ödül alanların arasında Türkiye Sağlık Bakanlığı da yer alıyor."
"Dünyada en çok Amerika ve Avrupa'da alkol kullanım bozuklukları görülüyor"
Dünyadaki madde bağımlılığı ve sonuçları hakkında bilgi veren Ergüder, "Dünyada bir milyon 250 bin kişi psikoaktif (Bilinci bozan kimyasal maddeler) uyuşturucu kullandığı tahmin ediliyor. 2 milyar 300 bin kişinin de alkol kullandığı tahmin ediliyor. Bunlardan yaklaşık 31 milyonunun şişinin uyuşturucu kullanma bozukluğu olduğu ve bunların 15-65 yaş aralığında olduğu biliniyor. Alkol kullanım bozukluğu olan kişi sayısı yaklaşık 283 milyon ve yine yaklaşık 400 milyon kişi de de nikotin bozukluğu olduğu tahmin ediliyor. Dünyada en çok tütün maddesinin kullanımından dolayı ölümler meydana geliyor. Dünyada her yıl tütün kullanımına bağlı olarak 7 milyon, alkolden 3 milyon, uyuşturucu kullanımına bağlı olarak ta 450 bin kişi ölüyor. Bununla birlikte dünyada en çok Amerika ve Avrupa'da alkol kullanım bozuklukları görülüyor.'' dedi.