Hindistan’da iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) tarafından sunulan ve 1995 tarihli Vakıf Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısı, parlamentoda yapılan oylamada 288'e karşı 232 oyla kabul edildi.
Tasarının yürürlüğe girmesi için parlamentonun üst kanadı Eyaletler Konseyi'nde (Rajya Sabha) onaylanması ve Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu'nun imzası gerekiyor.
Muhalefet: “Bu yasa anayasaya aykırı ve ayrımcı”
Ana muhalefet partisi Ulusal Kongre Partisi (INC), tasarıya sert tepki gösterdi. Parti yetkilileri, yasanın anayasaya aykırı olduğunu ve Müslümanlara yönelik ayrımcı bir politika izlediğini vurguladı.
Partinin eski başkanı Rahul Gandhi, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Bu yasa, Müslümanları marjinalleştirmeyi, kişisel ve mülkiyet haklarını gasp etmeyi amaçlayan bir silahtır.” ifadelerini kullandı.
Müslüman Vakıflara Müdahale Yetkisi
Tartışmalı yasa tasarısı, Müslümanlara ait vakıfların mülk ve arazileri üzerinde merkezi hükümete geniş çaplı teftiş ve müdahale yetkisi tanıyor. Yasa, dinî, eğitim ve yardım amaçlı Müslüman vakıfların mal varlıklarının denetim altına alınmasını öngörüyor.
Ülke Genelinde Protestolar Sürüyor
Hindistan’daki Müslüman toplumu, yasa tasarısına karşı 24 Mart’ta ülke çapında kampanya başlattı. Tüm Hindistan Müslüman Kişisel Hukuk Kurulu (AIMPLB) öncülüğünde başlatılan protestolar ülke genelinde devam ediyor.
Muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri, hükümetin bu yasayı geri çekmesi gerektiğini belirterek, Müslüman vakıfların özerkliğine müdahale edilmemesi gerektiğini savunuyor.