Hindistan ordusu tarafından Keşmir Hizbul Mücahidin komutanı Burhan Vani’nin 8 Temmuz’da şehit edilmesinden sonra Keşmir’in Müslüman halkına uygulanan şiddet eylemlerinde 71 kişi hayatını kaybetti , 500’ü ağır olmak üzere 7 bin 500 civarında insan yaralandı.
Cammu Keşmir merkez polis gücünden yapılan açıklamada, Wani’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestoculara karşı kullanılan pellet silahları hakkında, 32 gün içinde 1,3 milyon pellet kullanıldığı açıklandı. Keşimirli bir doktor yaptığı açıklamada, “Pelletler 2010 yılındaki gösterilerde de kullanılmıştı. Ben pek çok pellet yaralanması olan insan gördüm ama bu kez sayı çok fazla. Pelit yaralanması geçiren kişilerin çoğu görme yetisini kaybediyor yada ömür boyu yaralı olarak kalıyor” dedi.
Bir buçuk aydır devam eden gergin havanın yumuşatılması için adımlar atılmaya başlandı. Resmi yapılan açıklamada pelet silahlarının tamamen yasaklanmayacağı ancak çok nadir durumlarda kullanılacağı belirtildi.
2016 Yılı Keşmir'de Yaşayanlar İçin Ölü Göz Yılı
Pellet silah yaralanması yüzünden hastaneye gelen 8 yaşındaki bir çocuğu tedavi eden doktorlardan biri olan Afroz Han, "Muhtemelen 70-80 yıl yaşayacak bu çocuk, ömür boyu pellet silahından sıçrayan mermi parçacıkları yüzünden bir gözü görmeyecek" dedi.
Pakistan ve Hindistan 1947 yılında İngiltere’den bağımsızlıklarını alırken Pakistan’ın Cammu Keşmir ve şimdiki Bangladeş’i de içine alan topraklarla ayrılması kararlaştırılmıştı. Ancak Cammu Keşmir’in o zamanki Mihracesi Singh bölgeyi Hindistan devletine para karşılığında satınca, her iki kesim de bölge üzerine hak iddia etmeye başladı.
Pakistan ile Hindistan arasında Keşmir yüzünden 3 kez savaş çıktı. Savaşlar nedeniyle Keşmir üçe bölündü. Verimli toprakların büyük parçası Hindistan tarafında kaldı. Buraya Makbuza Keşmir deniliyor ve nüfusu 7 milyon. Pakistan tarafında kalan Azad Keşmir’in nüfusu ise 3 milyon. Bunların yanında küçük bir bölge de Çin’in kontrolü altında. Aksai Çin diye isimlendirilen bu yerde ise bir buçuk milyon kişi yaşıyor. Dünya genelinde yaklaşık 15 milyon Keşmirlinin yaşadığı ve bunların yüzde 90’ının Müslüman, geri kalanların ise Hindu, Budist ve diğer yerel dinlere mensup olduğu biliniyor.