Belçika’da bölge hükümetlerinin İsrail’i askeri malzeme satışına sınırlama getirmesinden bir hafta sonra Hollanda’da mahkeme İsrail’i savaş uçağı parçası satışını durdurulması kararı verdi.
Hollanda’da temyiz mahkemesi, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri sebebiyle İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının satışının durdurulmasına karar verdi.
Lahey Temyiz Mahkemesinden yapılan açıklamada, insan hakları örgütleri Oxfam Novib, PAX ve The Rights Forum’un, İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının ihracatının durdurulması talebini reddeden mahkeme kararına ilişkin temyiz talebinin kabul edildiği belirtildi.
Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında sivillere verdiği zararı yeterince dikkate almadığı kaydedilerek, Hollanda’nın İsrail’e F-35 parçalarının ihracatını yedi gün içinde durdurmasına hükmedildiği bildirildi.
İsrail’in F-35 savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nde insancıl hukuku ciddi şekilde ihlal etme riskinin açık olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “İsrail’in saldırıları, aralarında binlerce çocuğun da bulunduğu sivilleri orantısız şekilde öldürmüştür” ifadelerine yer verildi. Hollanda’nın taraf olduğu çeşitli uluslararası düzenlemeler uyarınca, insancıl savaş hukukunun ciddi şekilde ihlal edilme riskinin açık olduğu durumlarda askeri teçhizatın ihracatını yasaklamak zorunda olduğu hatırlatılan açıklamada, bunun Hollanda’dan, İsrail’e hiçbir F-35 parçasının ihraç edilemeyeceği anlamına geldiği belirtildi.
Açıklamada, Hollanda Dış Ticaret Bakanlığının, İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının satışına imkan veren 2016 tarihli ihracat lisansını durdurması gerektiği ifade edildi.
BELÇİKA DA İSRAİL’E ASKERİ İHRACATI KISITLAMIŞTI
Belçika’daki 6 bölge hükümetinden ikisi olan Başkent Brüksel ve Valonya, askeri teçhizat ihracatının yanı sıra, hem sivil hem askeri amaçlar için kullanılabilecek mal ve teknolojilerin İsrail’e ihracatını yasaklama ve transit lisanslarının verilmesini de sınırlama kararı aldıklarını duyurmuştu.
6 Şubat’ta Brüksel Hükümeti’nin Devlet Sekreteri Ans Persoons ve Valonya Hükümeti’nin Başbakanı Elio di Rupo, yaptıkları ortak basın açıklamasında, İsrail’e çift kullanımlı malların ihracatını da yasaklayacaklarını bildirmişti. İsrail’e ve işgal altındaki bölgelere gönderilecek malların üretimine yönelik lisanslarda azami düzeyde dikkatli olunması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, anlaşmanın ayrıca transit lisansları da kapsadığı belirtilmişti.
Valonya Hükümeti ise daha önce Uluslararası Adalet Divanının 26 Ocak tarihli kararı ışığında, Filistinlilere yönelik soykırım eylemlerini engelleme amacıyla ve Gazze’de yüksek sayıda sivil can kayıplarını dikkate alarak, İsrail’e barut ihraç eden PB Clermont isimli fabrikaya verdiği lisansları geçici olarak durdurduğunu bildirmişti.
BELÇİKA’DAN ‘ACİL ATEŞKES’ AÇIKLAMASI
Bu arada Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Belçika’nın Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez, İsrail’in saldırı düzenlediği Refah’taki durumun çok tehlikeli olduğunu belirtti. Gennez, AB ülkelerinin kalkınma bakanlarının Brüksel’de düzenlenen gayri resmi toplantısının girişinde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Refah’taki durum çok ama çok tehlikeli. Bu nedenle masum sivilleri desteklemeyi sürdürmemiz, acil ateşkes, esirlerin serbest bırakılmasını talep etmemiz ve ayrıca Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardım talebinde bulunmamız çok önemli. Aslında durumun açık olduğunu düşünüyorum. Gazze’de o kadar çok kişi mahsur kaldı ki insani durumun nereye varacağının ucu görünmüyor. Bu nedenle insani yardımın Gazze’dekilere ulaşması önemli. Böyle düşünen yalnızca Belçika değil. Uluslararası Adalet Divanının soykırımı önlemek için Gazze’ye daha fazla insani yardıma, daha fazla insani erişime ihtiyacımız olduğunu söyleyen bir emri var