Hrant Dink cinayeti davasında ilginç gelişme!

Hrant Dink cinayeti davasında çarpıcı detay bugün ortaya çıktı: Firari emniyet müdürü yakalanıp serbest kalmış Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili davanın görülmesine bugün devam edildi. Bugün görülen davada ortaya çarpıcı bir gelişme çıkarken firari sanık, eski emniyet müdürü Yunus Yazar’ın mayıs ayında Ankara’da yakalandığı, ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni … Hrant Dink cinayeti davasında ilginç gelişme! Devamı »

Eklenme Tarihi: 05 Eyl 2023
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 05 Eyl 2023
Hrant Dink cinayeti davasında ilginç gelişme!

Hrant Dink cinayeti davasında çarpıcı detay bugün ortaya çıktı: Firari emniyet müdürü yakalanıp serbest kalmış

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili davanın görülmesine bugün devam edildi. Bugün görülen davada ortaya çarpıcı bir gelişme çıkarken firari sanık, eski emniyet müdürü Yunus Yazar’ın mayıs ayında Ankara’da yakalandığı, ifadesinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi ile ilgili davada dosyası ayrı tutulan terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanlı ve eski savcı Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu 12’si firari 13 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Bugün görülen davada çarpıcı bir gelişme ortaya çıkarken, hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık eski Emniyet Müdürü Yunus Yazar’ın mayıs ayında Ankara’da yakalandığı ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, başka suçtan tutuklu sanık Yunus Yazar ve avukatı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Bazı firari sanıkların avukatları da duruşmada hazır bulundu.

HAKKINDAKİ İDDİALARI REDDETTİ

Duruşmada savunma yapan Yunus Yazar, aleyhindeki delillerin gerçekle bağdaşmadığını öne sürerek hakkındaki iddiaları reddetti. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, hakkında yakalama kararı bulunan 12 sanığın dosyalarının ayrılmasına karar verdi. Heyet, sanık Yazar’ın benzer suçlardan yargılandığı Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyaların birleştirilmesi taleplerini reddettiğini belirterek, uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesine müzekkere yazılmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu, 13’ü firari 76 sanığın yargılandığı davayı, 26 Mart 2021’de karara bağlamıştı. Tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis, tutuklu sanık eski subay Muharrem Demirkale ise “Anayasa’yı ihlal” ve “kasten öldürmeye yardım” suçlarından 2 kez müebbet hapisle cezalandırılmıştı.

Heyet, tutuklu sanıklar Okan Şimşek ve Veysal Şahin’i “kasten öldürme” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 28 yıl dörder ay, tutuklu sanık Ercan Gün’ü, “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl hapis cezasına mahkum ederken, 26 sanığa 3 yıl 4 ay ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen sürelerde hapis cezaları vermişti. Firari sanıklar Fetullah Gülen, Adem Yavuz Arslan, Ekrem Dumanlı, Coşgun Çakar, Halil İbrahim Koca, Mehmet Akif Yılmaz, Mehmet Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartın, Serkan Şahan, Yılmaz Angın, Yunus Yazar ve Zekeriya Öz’ün dosyası ise ayrılmış ve başka bir esasa kaydedilmişti.

Davanın 24 Haziran’da yapılan duruşmasında mahkeme heyeti, önceki celsede cumhuriyet savcısının sanıkların kaçak sayılmasına ve mal varlıklarına el konulmasına ilişkin talebini karara bağlamıştı. Kararda, sanıklar Fetullah Gülen, Zekeriya Öz, Adem Yavuz Arslan, Coşgun Çakar, Halil İbrahim Koca, Mehmet Akif Yılmaz, Faruk Mercan, Metin Canbay, Ömer Faruk Kartın, Serkan Şahan, Yılmaz Angın ve Yunus Yazar’ın yurt dışında kaçak olarak bulundukları, haklarında kırmızı bülten çıkarıldığı ve bir kısmı hakkında iade talepnamesi düzenlediği anlatılarak, sanıkların hakkındaki kovuşturmanın sonuçsuz kalmasını sağlamak amacıyla yabancı ülkede bulunduklarının anlaşıldığı kaydedilmişti.

Bu gerekçelerle sanıklar hakkında gazete ilanı ile varsa ikametgah adreslerine asılmak üzere ilan yapılmasına karar veren heyet, bu ilanda 15 gün içinde gelmedikleri takdirde “kaçak” sayılacaklarının ve mal varlıklarına el koyulacağının ihtarına karar verilmesine hükmetmişti