Husiler akaryakıt istasyonuna saldırdı: 21 ölü

Yemen'de Husilerin Marib'deki bir akaryakıt istasyonuna düzenlediği saldırıda 21 kişi hayatını kaybetti.

Husiler akaryakıt istasyonuna saldırdı: 21 ölü
07 Haz 2021 12:15:00

Yemen'de İran destekli Husilerin ülkenin doğusundaki Marib şehrinde bir akaryakıt istasyonuna düzenlediği saldırıda 21 kişi hayatını kaybetti.

Marib Valiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Husilerin kentin kuzeyindeki er-Ravda bölgesinde, sivil yerleşim alanındaki akaryakıt istasyonuna balistik füze ile saldırı düzenlediği belirtildi.

İran destekli Husilerin saldırısında çocukların yanarak can verdiği görüntüler aktivistler tarafından servis edildi. 21 kişinin hayatını kaybettiği onlarca kişinin de yaralandığı ifade edilen açıklamada, çevrede hasarın oluştuğu kaydedildi.

Konuya ilişkin Husi Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Ali el-Husi ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda, söz konusu saldırının kendileri tarafından gerçekleştirilmediğini saldırının askeri bir noktaya yapıldığını söyledi.

Husiler, meşru hükümetin en önemli kalelerinden olan ve Savunma Bakanlığı karargahını da barındıran Marib kentini ele geçirmek için son dönemde saldırılarını artırdı.

Askeri alanda tansiyon yükseliyor

Husiler, son zamanlarda Yemen hükümetinin en önemli kalelerinden biri olan, ülkenin doğu kesimindeki Marib'e saldırılarını arttırdı.

Diplomatik çabaların başarısızlığa uğramasıyla "sağduyu" çağrılarına rağmen sahadaki askeri çatışmalar hız kazandı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Ramazan Bayramı'nın ilk günü Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'a gönderdiği patlayıcı yüklü 8 insansız hava aracı (İHA) ile 3 balistik füzenin imha edildiğini duyurdu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri de Husilere bağlı hava güçlerinin, Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Saudi Aramco'nun ve Necran Havaalimanı'nın hedef alındığını, saldırıların hedeflerini bulduğunu iddia etti.

Taiz kentinde haftalardır devam eden kısmi sükunet te Ramazan Bayramı'nda yerini onlarca ölü ve yaralıyla sonuçlanan çatışmalara bıraktı.

BM arabuluculuğundaki ateşkese anlaşmasına rağmen Hudeyde ve Marib ilindeki çatışmalar da tüm hızıyla devam ediyor.

Yemen'deki insani kriz korkunç boyutlara ulaştı

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Yemen'de Husiler Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı kentlerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklaşık 6 yıldır süren çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.



0 Yorum

Yorum Yaz