Hz. Ebubekir kimdir?
Hz. Ebubekir (ra) peygambere (sav) iman eden hür erkeklerin ilki olduğu gibi cennetle müjedelenen aşere-i mübeşşere grubunun da ilkiydi. Vahiy başlangıcından önceki dönemde dahi Allah Rasulü’nün yakın arkadaşıydı.
Hz.Ebubekir (ra) islamdan önce Abdulkabe adını kullanırken iman ettikten sonra Allah Rasulü tarafından kendisine verilen Abdullah ismini almıştı. Toplumda güvenilir bir kişi olarak tanınmasının yanında İslam davasında Allah ve Rasulüne olan bağlılığı ve inancı sebebi ile Allah Rasulu tarafından kendisine sıddık lakabı da verilmişti.
Cahiliye döneminde dahi toplumunda öne çıkan bir ahlaka sahip olan ve cahiliye günahlarından uzak duran Hz.Ebubekir (ra) hiçbir zaman puta tapmayan hanif bir tüccar olarak kayıtlara geçmişti.
"Hesaba çekilmeden kendinizi hesaba çekiniz."
Hz. Ebubekir hangi sahabelerin iman etmesine vesile olmuştur?
Allah Rasulü’ne iman eder etmez tebliğ ve davet çalışmalarına başlayarak meşhur olan ve olmayan birçok sahabenin iman etmesine vesile olmuştur. Hz. Osman, Zübeyr b. Avvam, Abdurrahman b. Avf, Sad b. Ebi Vakkas, Talha b. Ubeydullah, Ebu Ubeyde b. Cerrah, Osman b. Mazun, Abdullah b. Mesud, Ebu Seleme el-Mahzumi, Halid b. Said, Ubeyde b. Haris, Habbab b. Eret, Erkam b. Ebi’l-Erkam, Bilal-i Habeşi ve Suheyb-i Rumi…
"Hiç kimseye imandan sonra sağlıktan daha üstün bir nimet verilmemiştir."
İslamın ilk hatibi
İslama tebliğde gizli davetin devam ettiği, Müslümanların sayısının da henüz 38 kişi kadar olduğu zamanlarda, açıktan İslama davette bulunmak ve hakikatleri Mekke meydanlarında haykırmak konusunda Allah Rasulüne ısrar etmişti. Onun müsaadesiyle Kabe’nin etrafında toplanan Mekkelilere yaptığı konuşma ile tarihe islamın ilk hatibi olarak geçmişti. Bu ilk aleni davetin ardından günlerce kendine gelemeyecek kadar ciddi bir şekilde dayak yemesine rağmen gözünü açar açmaz sorduğu ilk soru “Rasulullah nasıl?” olmuştu. Yakınlarının tüm ısrarlarına rağmen Allah Rasulünü görmeden tek lokma yememiş ve Allah Rasulünü gördüğü zaman da ““Anam babam sana feda olsun, ey Allah’ın Rasulü. Bana hiçbir şey olmadı. Sadece fasık yüzüme vurdu o kadar. Bu kadın çocuğuna karşı son derece şefkatli olan annemdir. Sen çok hayırlı ve mübarek bir insansın. Onu Allah’a davet et ve onun için Allah’a dua et.” Diyerek annesinin de iman etmesine vesile olmuştu.
Sıddık : “O dediyse doğrudur.”
İsra ve miraç hadisesinin (Hz. Peygamber’in (sav) bir gecede Mekke’den Kudüs’e oradan Sidretü’l Münteha’ya gitmesi) Mekke’de yayılması üzerine Hz. Ebubekir’in dinden dönmesini isteyen Mekkeli müşrikler koşarak ona akıl almaz olarak düşündükleri bu olayı anlatmıştı. “O dediyse doğrudur.” Cevabını veren Hz. Ebubekir’e bunun üzerine asla yalan söylemeyen, doğru sözlü manasına gelen sıddık lakabı verilmişti.
Hicrette dost
Peygambere(sav) hicret emri geldiğinde kendisinin hicret arkadaşı olarak seçilmesine çok sevinen Hz. Ebubekir:
“Rasulullah (s.a.v) ile beraber bir mağarada bulundum. Bir ara basımı kaldırıp baktım. O anda Kureyş casuslarının ayaklarını gördüm. Bunun üzerine, ‘Ya Rasulullah, bunlardan birkaçı gözünü aşağı eğse de baksa muhakkak bizi görür’ dedim. O, ‘Sus ya Ebubekir. iki yoldaş ki, Allah onların üçüncüsü ola, endişe edilir mi?’ buyurdu.
Hz. Ebubekir’in Hilafeti
Allah Rasulü’nün vefatı Müslümanlar tarafından panikle karşılanmıştı. Müslümanları doğru yolda tutmak isteyen Hz. Ebubekir:
“Size Allah’ın su buyruğunu hatırlatırım: “Muhammed sadece bir elçidir. Ondan önce de peygamberler gelip geçmiştir. Şimdi o ölür veya öldürülürse siz ökçelerinizin üzerinde geriye mi döneceksiniz? Kim ökçesi üzerinde geriye dönerse Allah’a hiçbir ziyan veremez. Allah şükredenleri mükâfatlandıracaktır”. (Ali İmran, 144)
Müslümanların istişaresi sonucunda halife seçilen Hz. Ebubekir 2 yıl 3 ay boyunca halifelik görevini yerine getirmiştir. Allah Rasulünün bıraktığı yerden fetihlere devam eden halife, vefatına kadar islamın gelişmesine büyük katkı sağlamış ve Allah Rasulünün vefatı sebebi ile ortaya çıkan fitneleri durdurmuştur.
Hz. Ebubekir’in Kişiliği
Birçok sahabinin de riyavetlerinde bahsedildiği üzere Hz. Ebubekir hassas bir kalbe sahipti. İnsanların ahireti için dertlenir ve elinden geldiği kadar Müslümanlara yardımcı olmaya çalışırdı. Yufka yüreğine belki en uygun örnek şu olabilir: Allah Rasulü rahatsızlandığı günlerde namazları Hz. Ebubekir’in kıldırmasını istemiş bunun üzerine Hz. Aişe babasının ağlamaktan namazı kıldıramayacağını belirterek bir başkasını tavsiye etmişti. Tüm malını islam davası uğrunda çekinmeden veren Hz. Ebubekir peygamberin ailene ne bıraktın sorusunu “Allah ve Rasulü” diyerek cevaplandırmıştı. Hassas kalbine dair bize bildirilen tüm rivayetlere rağmen yeri geldiği zaman da İslam adına kıyam edebilmesi de onun üstün özelliklerindendir. Yumuşak sözüyle bilinen Hz. Ebubekir sahabelerin tüm itirazlarına rağmen taviz vermemiş ve zekat vermeyenlere savaş ilan ederek İslamın temel hükmünü ve Müslümanların imanını muhafaza etmiştir.
"Herhangi bir yericinin yermesinden korktuğu için hakkı söylemekten çekinen kimsede hayır yoktur."
Hz. Ebubekir’in Vefatı
Hz. Ebubekir Hicri 13. yılda Medine’de yakalandığı hastalığının tekrardan ortaya çıkması sebebiyle yatağa düşünce kendisinin yerine Hz. Ömer’in namaz kıldırmasını istemişti. Kendisinden sonra yerine bırakacağı halife için de ashabıyla görüşerek Hz. Ömer’i uygun gördüğünü belirtmişti. Vefatının ardından vasiyeti gereği Rasulullah’ın yanına defnedildi.
Hz. Ebubekir Sözleri
Rasulullah vahiy ile korunuyordu. Benim ise beni yalnız bırakmayan bir şeytanım vardır.
Hayır işlerinde acele edin, çünkü arkanızdan acele gelen eceliniz var.
Allah için söylenmeyen bir sözde hayır yoktur.
Amelin sırrı sabırdır.