Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla başlayan savaş, tüm dünyada gıda güvenliğini ön plana çıkardı. İki ülkenin, dünya tahıl ve yağ üretiminin önemli kısmını karşılıyor olması da, savaşla birlikte gıda arzı sorununu beraberinde getirdi. Türkiye'de ise üreticinin maliyetlerle baş edememesi nedeniyle icralık olan çiftçilerin sayısı ikiye katlanmış durumda.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in soru önergesine verdiği yanıta göre; 2015 yılında Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne (TAKBİS) kayıtlı 1 milyon 843 bin 524 tarım arazisine haciz işlemi uygulanırken bu sayı 2021 yılında 3 milyon 709 bin 54’e yükseldi. Kurum’un açıkladığı rakamlara göre; icra takibine bağlı alacaklar nedeniyle haciz işlemi uygulanan tarım arazilerinin sayısı, son altı yılda yüzde 101 arttı.
ANKA'ya açıklama yapan CHP Milletvekili Yeşil, Bakan Kurum’un açıkladığı verileri değerlendirirken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin Bursa Sektör Toplantısı’nda söylediği “kapak olsun” sözünü anımsatarak şunları söyledi:
“Tarım ve Orman Bakanı, cumartesi günü katıldığı bir toplantıda diyor ki ‘Üretken alanlarımızı, boş bahçeleri, tarlaları, boş alanları, bunların hepsini ekilen, yetiştirilen alanlara çevireceğiz’. Arkasından diyor ki ‘Bu ülkede bu yok, o yok diyenlere kapak olsun’. Sayın Bakan’a ben de soruyorum; siz, hangi çiftçimize mazot desteği yaptınız, tohum desteği yaptınız, gübre desteği yaptınız? Siz, hangi köylümüze, üreticimize hayvan desteği yaptınız, boş ahırları doldurdunuz? Siz, bırakın boş ahırları doldurmayı, dolu olan ahırlarımızı da boşalttınız. Süt hayvanlarını dahi kesime verdiler.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yanıta göre sadece Ankara genelinde, 2015 yılında yapılan haciz işlemi 64 bin 400 iken 2021 yılında 105 bin 295 olmuş. Altı yılda Türkiye bu kadar haciz ile baş başa kalırken, çiftçi hacizle, bankayla, kredi borcuyla debelenirken, çiftçinin cenazesi yerde kalmışken bırakın cenazeyi kaldırmayı tam aksine bunları daha da öldürme noktasına getirdiniz.”