İddia: Türkiye, Suriye Ordusunu Eğitmek İstedi Ancak Teklif Reddedildi

The Economist'in analizine göre, Türkiye, Suriye'nin yeni ordusunu eğitmek ve donatmak için girişimlerde bulundu ancak başka bir Orta Doğu ülkesi, daha cazip bir teklifle devreye girdi.

Eklenme Tarihi: 22 Oca 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 22 Oca 2025
İddia: Türkiye, Suriye Ordusunu Eğitmek İstedi Ancak Teklif Reddedildi

The Economist, Suriye'de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden sonra Türkiye'nin Suriye'deki girişimlerini ele alan bir analiz yayımladı. Haberde, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) yetkililerinden birinin, "Türkiye, Suriye'nin yeni ordusunu eğitmek ve donatmak istiyor ancak başka bir Orta Doğu ülkesi daha cazip bir teklifte bulundu" dediği bilgisine yer verildi.

The Economist’in değerlendirmesinde, “Hiçbir ülke istikrarlı bir Suriye'den Türkiye kadar kazançlı çıkamaz ve çok az ülke de Suriye'nin çökmesi halinde bu kadar çok şey kaybedebilir” ifadeleri dikkat çekti. Haberde, Türkiye'nin 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığı ve Suriyelilerin güvenli bir şekilde ülkelerine dönebilmeleri için Suriye'nin istikrarlı bir yapıya kavuşmasını istediği vurgulandı.

Türkiye'nin Suriye Politikası ve Ordu Planı

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Dareen Khalifa'nın görüşlerine yer verilen analizde, Türkiye'nin Suriye Millî Ordusu'na (SMO) sağladığı finansmanı sonlandırabileceği ve doğrudan Suriye'nin merkezi bütçesine katkıda bulunarak yeni bir orduyu eğitip donatabileceği iddia edildi. Khalifa, Suriye'deki silahlı grupların Türkiye'nin desteği olmadan aynı çatı altında toplanmasının "neredeyse imkânsız" olduğunu belirtti.

Ancak The Economist, HTŞ lideri Muhammed Colani'nin Türkiye'nin vasalı olarak hareket etmeye sıcak bakmadığını, aksine tüm taraflardan destek almayı hedeflediğini aktardı. Gazete, Suudi Arabistan’ın Suriye'ye cazip tekliflerle yaklaştığını ve özellikle ülkenin ana petrol tedarikçisi olarak İran'ın yerini almayı teklif ettiğini yazdı.