İİT'ye 'İsrail işgalini bitirecek bir yol bulunması' çağrısı

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Eşteyye, "İİT toplantısı ABD Başkanı'nın attığı adımı karşılayacak nitelikte olmalı." dedi.

Eklenme Tarihi: 13 Ara 2017
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
İİT'ye 'İsrail işgalini bitirecek bir yol bulunması' çağrısı

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Üyesi Muhammed Eşteyye, İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Toplantısı'nda, sadece ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını geri çektirmek için çalışmaktan ziyade İsrail işgalini bitirecek bir yol bulunması çağrısında bulundu.

Eşteyye AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İİT toplantısı, ABD Başkanı'nın attığı adımı karşılayacak nitelikte olmalı. Toplantıda Trump'ın adımını feshetme kararı çıkması için olayı BMGK'ye taşıma, Avrupa Birliği ve uluslararası hukuk ile çalışma kararları çıkmalı. Aksi takdirde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve Uluslararası Adalet Divanı'na gideceğiz." dedi.

ABD'nin kararının, bütün BMGK kararlarını, tüm BM kararlarını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Eşteyye, Filistin'in, 1967 Doğu Kudüs de dahil olmak üzere tüm işgal altındaki Filistin topraklarında uygulanabilir olduğu için, 4'üncü Cenevre Sözleşmesi'ne taraf devletlere müracaat edeceğini ifade etti.

Finans ve saha desteği

İTT desteğinin sadece uluslararası arena ile sınırlı kalmaması gerektiğini aktaran Eşteyye, şöyle devam etti:

"Zirvenin siyasi, mali ve saha desteği vermesi gerekiyor. Ciddi anlamda maddi desteğe ihtiyacımız var. Kudüs acı çekiyor. Şu anda İsrail, ABD kararına sığınarak Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerini meşru görüyor. 14 bin yeni konut yapmaya hazırlanıyorlar." diyen Eşteyye, "Kudüs sakinlerinin kentteki istikrarını güçlendirmemiz gerek, bu konuda sözler olmuştu ancak maddi yardımların çok azı ulaştırıldı. Kentte mülkleri korumak, hastaneler ve okullar yapmak önem arz ediyor."

Eşteyye, Arap ve İslam başkentleri ile dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan gösterilerin sürmesini istediklerini, Kudüs'ün sadece Filistinliler'in olmadığını ifade etti. Eşteyye, "İİT zirvesinden beklenen, daha önceki formatta müzakereler mümkün olmadığı ve fayda sağlamadığı için yeni bir ara bulucu ve siyasi süreç için yeni mekanizmalar istediğimizi söylemektir. Bana göre, Avrupa ya da Rusya, Çin ve Türkiye bunda rol oynayabilir." değerlendirmesinde bulundu.