İlk İnsan ve İlk Peygamber Hz Adem'in Hayatı

Hz Adem insanlık aleminin ilk insan, ilk peygamber ve insanlığın babası olarak tanınır. Her dinde ve kültürde var olmaktadır, hepsinin ortak noktası var olan ilk insan ve ilk peygamber olmasıdır.

Eklenme Tarihi: 29 Ara 2020
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
İlk İnsan ve İlk Peygamber Hz Adem'in Hayatı

Hz Adem kimdir? İlk insan ve ilk peygamber Adem Aleyhisselam'ın hayatı nasıldı? Adem ile Havva'nın hikayesi nedir? Detaylarıyla haberimizde derledik.

Hz Adem Kimdir?

İslam dininde Hz Adem, Allah celle celaluhü tarafından yaratılmış ilk insan ve Müslümanlık aleminin ilk peygamberidir. Buyrulur ki: Allah, Adem aleyhisselam'ı Rahman suretiyle yaratmıştır. Allah, Hz Adem’e can verirken, ona kendi ruhundan üflemiştir. İslami kaynakların büyük çoğunluğunda insanlığın babası olması sebebiyle "safiyyullah" tanınmıştır.

Kur'an'da Hz Adem'in Yaratılışı

Kur'an-ı Kerim'de, ilk insan ve ilk peygamber olarak anılan Adem (a.s.), Allah'u Teâlâ tarafından turâbtan yani topraktan yaratılmıştır. Allah (a.c.), yeryüzüne bir halife yaratacağı müjdesini meleklere verdiği zaman; onu irade, ilim ve kudret özellikleriyle donatacağını söylemiştir. Ayrıca bu varlık yaratılacağı yeryüzüne uyum sağlasın diye onu yeryüzü elementlerinden yaratmıştır. Bu sebeple Adem (a.s.) topraktan yaratılmıştır. Allah (c.c.), Adem'ı (a.s.) ana maddesi olan çamurdan yarattıktan sonra onu birtakım değişikliklere uğratmış ve ona insan formunu vermiştir. Buyrulur ki: Allah, hz Adem'i en mükemmel şekilde yaratmıştır. Adem (a.s.) şekli ve sureti tamamlandıktan sonra onun ruhuna üflemiş ve can vermiştir. Kur'ân'a göre hz Adem'in yaratılışının diğer insanlar gibi olmadığı kesindir. Özellikle Âl-i İmrân sûresinin 59. âyetine göre; "Allah nezdinde -yaratılış bakımından- Îsâ'nın durumu Adem'e benzer; Allah onu topraktan yarattı; sonra ona 'ol!' dedi ve oluverdi" denilmişti.

Allah, bütün meleklere Adem'e (a.s.) secde etmelerini söylemiş. Tüm melekler ona secde etti, bir tek şeytan Allah’a isyan etti.

"Rabbin o zaman meleklere demişti ki: 'Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Artık onu düzenleyerek (hilkatını) tamamlayıp ona da rûhumdan üfürdüğüm zaman kendisi için derhal (bana) secdeye kapanın.

Bunun üzerine İblis'ten başka bütün melekler secde etmişlerdi. O (İblis) büyüklük taslamış ve kâfirlerden olmuştu.

Allah: 'Ey İblis iki elimle (bizzat kudretimle) yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? Kibirlenmek mi istedin? Yoksa yücelerden mi oldun?' buyurdu.

İblis dedi ki: 'Ben ondan hayırlıyım. Beni ateşten, onu ise çamurdan yarattın."

Hz Adem'in Hayatı

Hz. Âdem’in yaşamı her dinde birbirinden ayrı biçimlerde anlatıla gelmiştir. Hz Adem yeryüzüne inmeden ve dünya hayatı başlamadan önce cennet hayatı başlamıştır. Hem cennet hem dünya hayatını ilk yaşayan insan olan Hz Adem ilk hatayı yapan, tövbeyi eden, evlat sahibi olan, evlat acısı taşıyan, toprağı işleyen, nefse sahip olan, tevhit mücadelesi veren ve tüm insanı özellikleri ilk taşıyan kişi olma sıfatıyla beraber ilk peygamber olma özelliğine de sahiptir.

Hz Adem'in kaç yıl yaşadığı ve ne zaman öldüğüyle ilgili diğer dinlerde de değişik rivayetler bulunmaktadır. İslam'da da Hz Adem'in ne zaman öldüğü ve kaç yıl yaşadığıyla ilgili bir netlik yok. Yalnızca, Adem (a.s.)'ın yaklaşık bin sene yaşadığı ve kabrinin Arabistan’da Mekke şehrinde Ebûkubeys mağarasında veya Hindistan'daki Nevz Dağı'nda olduğu kesin olmamakla birlikte rivayet edilmektedir.

Adem ile Havva

Allah (a.c) ilk olarak Adem (a.s.)'ı ardından eşi Havva’yı yarattı. İkisini beraber cennetine aldıktan sonra kendilerine yasak olan ağaca yaklaşmamalarını emretti, ancak ikisi de insani hislere sahip oldukları için yasak meyveyi yemeleri sonucu cennetten dünyaya indirilerek cezalandırıldılar. Böylelikle dünya hayatları başlamış oldu. Yeryüzüne ilk indirildiklerinde ceza olarak birbirlerinden ayrı düştüler. Ettikleri tövbe sayesinde Allah'ın (a.c) merhametine mazhar olarak bağışlandılar ve birbirlerine kavuştular.

bakara suresi yasak meyve

Hz Adem ile Havva yeryüzünde kavuştuktan sonra insani meşgalelerini sürdürdüler. Toprağı işleip tarımla uğraştılar, yeryüzünün ilk eşleri olan Adem ile Havva, Habil ve Kabil isimlerinde evlat sahibi oldular. Oğullarından Kabil, kardeşi Habil’i öldürerek yeryüzünün ilk cinayetini işledi. Habil öldükten sonra Allah (a.c.) salih bir evlat olarak kendilerine Şit'i (a.s.) verdi. Şit, Kur’an’da adı geçen 29 peygamberden olup Allah tarafından kendisine 50 suhuf verilen resullerdendir.

Hz. Adem ve Havva’nın Tövbe Duası

Şeytan’ın oyununa inanarak aldandıktan sonra büyük bir tövbe ile Allah’ın affına sığınan hz Adem ile Hava’nın Rablerine yakarışı şöyleydi;

Araf suresi hz adem'in tövbesi

Allah (a.c.) tövbeleri sebebiyle kurtuluş yolunu kendilerine ve nesillerine şu şekilde aktarmıştır:

Araf suresi ademoğulları

Verilen ayetlerde, insanın kusurlarını ve eksiklerini kapatan giysinin yeterli olmadığına, asıl elbisenin gönlü ve kalbi nefsi duygu ve düşüncelerden arındıran yanı sıra kulu Rabbe karşı sorumluluğunu idrak etmesini sağlayan bir "takva giysisi"ni giyinmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir.