İnternet üzerinden yayın yapan yurt içi, yurt dışı medya kuruluşlarına RTÜK denetimi başladı

Eklenme Tarihi: 02 Eyl 2019
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
İnternet üzerinden yayın yapan yurt içi, yurt dışı medya kuruluşlarına RTÜK denetimi başladı

İnternet üzerinden yayın yapan yurt içi, yurt dışı menşeli televizyon kanalları ve medya kuruluşlarına Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi bugün başladı.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “RTÜK’ün internet denetimindeki radarına ilk takılacaklar, BBC Türkçe, Deutche Welle, Amerika’nın Sesi, Sputnik ve Euronews gibi yayıncılar olacaktır” dedi.

Bugünde itibaren interneti de denetleyecek olan RTÜK’e lisan almak için başvuranların sayısının netleştiğini kaydeden Taşcı, “Lisans almak için başvuranların sayısı 590’a ulaştı. Lisans için en çok istem 298 başvuruyla internet radyolarına geldi” ifadesini kullandı.

Ankara Barosu, internet üzerinden yayın yapan kuruluşlara Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi getiren yönetmeliğe karşı dava açmıştı.

Baro, yönetmeliğin durdurulması ve iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yoluna başvurulması talebiyle Danıştay'da dava açıldığını duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada, "Söz konusu Yönetmelik ile getirilen düzenlemenin ifade, haber alma ve verme özgürlüğüne doğrudan müdahale oluşturması, bireylerin tercih hakkının önüne geçerek otokontrolün kamunun denetimine aktarılması hususlarına vurgu yapılarak hukuka aykırı düzenlemenin iptali talep edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

1 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle internet üzerinden yayın yapan yurt içi ve yurt dışı menşeli televizyon kanalları ve medya kuruluşlarına denetim getirildi.

Yeni denetim yurt dışından Türkçe yayın yapan haber sitelerini yakından ilgilendiriyor

Yine denetime göre yabancı ülkede olup da Türkiye'ye yönelik yayın yapan TV'lerin Türkiye'de lisans alması ve şirketleşmesi gerekecek. Yönetmelik Netflix benzeri yayın platformlarıyla yurt dışından Türkçe yayın yapan haber sitelerini yakından ilgilendiriyor.

Buna göre, "radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internet ortamından iletmeye özgülenmemiş platformlarla radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine yalnızca yer sağlayan gerçek ve tüzel kişiler, platform işletmecisi sayılmayacak."

RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliği" Resmi Gazete'de Ağustos ayı başında yayımlanmıştı.

Yönetmelikle radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, iletimine, medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine ve söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.