Irak'ın Şubat bilançosu

Birleşmiş Milletler, Irak'ta Ocak ayında yaşanan çatışmalar ve şiddet olayları sebebiyle 1103 kişinin öldüğünü duyurdu. Ölenlerin yarısından fazlası yine sivil.
Eklenme Tarihi: 02 Mar 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Irak'ın Şubat bilançosu
Birleşmiş Milletler, Irak'ta Ocak ayında yaşanan çatışmalar ve şiddet olayları sebebiyle 1103 kişinin öldüğünü duyurdu. Ölenlerin yarısından fazlası yine sivil.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu'nun açıklamasına göre, Şubat ayında yaşanan şiddet olaylarında 611 sivil hayatını kaybetti.

Ülkedeki çatışmalarda ve diğer şiddet olaylarda ise IŞİD'le savaşan Irak ordusundan 492 kişi öldü.

BM'nin açıklamasına göre ayrıca aynı dönem içerisindeki olaylarda 2 bin 280 kişi de yaralandı. Yaralananlar arasında 927 Irak askerinin yanı sıra 1353 sivil bulunuyor.

En fazla sivil kaybın yaşandığı kent Bağdat oldu. Bağdat'ta 329 sivil öldü, 875 sivil yaralandı.

2014 en kanlı yıl olmuştu

Irak'ta hükümetinin açıkladığı rakamlara göre, 2014 yılındaki şiddet olaylarında 15 binden fazla insan hayatını kaybetti. 2014, son yedi yılda en fazla sayıda kişinin öldüğü yıl oldu.

15 binden fazla kişinin çatışmalar, canlı bomba saldırıları ve diğer şiddet olayları sonucu hayatını kaybettiği ülkede ayrıca 22 binden fazla insan da yaralandı.

2014'ün ilk yarısında büyük oranda intihar saldırılarının yaşandığı Irak'ta Haziran ayında ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgüt ülkenin en büyük ikinci kenti Musul'u ele geçirdi ve daha sonra güneye doğru ilerleyişini sürdürerek, geniş toprakları kontrol etmeye başladı.

IŞİD'in ilerleyişinin ardından ülkede hemen her gün çatışmalar yaşanıyor. Kuzeyde peşmerge güçleri IŞİD'e karşı savaşırken güneydeki Anbar eyaleti ve Samarra'nın kuzeyinde de Irak ordusunun IŞİD'le mücadelesi sürüyor.

Güvenlik sorunu ekonomiyi vuruyor

ABD liderliğindeki koalisyon güçleri 8 Ağustos'tan bu yana havadan IŞİD hedeflerini bombalayarak Irak ordusu ve peşmergeye destek sağlıyor.

Çatışmaların yaşandığı bölgelerde milyonlarca kişi evinden olurken birçok kişi de komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Çatışmaların sürdüğü Irak'ta 2014’ü büyük bir kaos ve istikrarsızlık içinde tamamlarken ülkedeki ekonomi de iki büyük sıkıntıyla boğuşmaya çalışıyor.

Bunlardan biri Musul’u ve devamında Irak’ın geniş kesimlerini kontrol altına alan IŞİD’e karşı mücadelenin büyük maliyeti, diğeri ise petrol fiyatlarında yılın ikinci yarısında gerçekleşen dramatik düşüş. Elde ettiği gelirleri büyük oranda petrol ihracatına dayanan Irak'ta hükümetin önceliğinin ülkede güvenliğin ve istikrarın sağlanması için IŞİD'le mücadele olması bekleniyor.

right_irak’ta-olen-ve-yaralanan-sivil-sayisi.jpg