Irak'ın başkenti Bağdat'ta 2 Eylül'de kaçırılan işçilerin tamamı serbest bırakıldı. İşçilerden ikisi 16 Eylül'de serbest kalmıştı. Kalan 16 işçi de bugün serbest bırakıldı. Serbest kalan işçiler, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı ile bir araya geldi. 16 Türk işçi akşam saatlerinde, ANA uçağıyla Bağdat'tan Ankara'ya getirildi. İşçiler 28 gün sonra Esenboğa Havalimanı'nda ailelerine kavuştu. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da işçileri karşılayanlar arasındaydı. İşçileri almaya Bağdat'a gidenler arasında ise, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'yla birlikte Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu vardı.
İnşaat firması çalışanı 18 Türk, Sadr bölgesindeki Habibiye'de stadyum inşaatında görevliydi. Üçü mühendis, on dördü işçi ve biri de muhasebeci olan Türklerin yanında bulunan Iraklı güvenlik görevlileri, olayın ertesi günü elleri ve ayakları bağlı halde bulunmuştu.
Kendilerine Ölüm Mangası adını veren grup, işçileri kaçırdıktan 9 gün sonra bir video yayınlayarak taleplerini iletmişti. Grubun talepleri arasında, Kürt petrolünün Türkiye’den ihracatını durdurmak, Suriye'de Ceyş-ül Feth'in (Fetih Ordusu) Fua ve Kefreyya'daki kuşatmalarını kaldırmasını sağlamak ve silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek vardı.
Şii liderlerden çağrı gelmişti
Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullah Ali Sistani, Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk işçinin serbest bırakılması çağrısını yaptı. Sistani’nin yazılı açıklamasında, “Kaçırılan kişilerin serbest bırakılmasını ve bu tür eylemlerin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Böyle eylemler Şiileri ve İslam’ı kötü gösteriyor” ifadeleri kullanılmıştı.
Iraklı Şii din adamı Mukteda Sadr da 18 Türk işçisinin kaçırılmasını IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti/DAEŞ) yaptığı eylemlere benzeterek, işçilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Kaynak: Al Jazeera, Twitter