İran ve Suudi Arabistan arasında 'hac' krizi

İki ülke arasında hac krizi devam ediyor. Son olarak Hamaney'in dillendirdiği bir eleştiri Suudi Arabistan'dan tarafından sert bir şekilde cevaplandırıldı...

Eklenme Tarihi: 06 Eyl 2016
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
İran ve Suudi Arabistan arasında 'hac' krizi

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, geçen yıl gerçekleşen ve yüzlerce hacının yaşamını yitirdiği Hac saldırısına ilişkin Suudi Arabistan'a bazı eleştirilerde bulundu. Hamaney'in resmi sitesinde yayımlanan ve İran medyasında da geniş yankı bulan mesajda yıllık Hac programlarının Riyad'ın kontrolünden alma önerisinde bulunuldu. İşte o eleştiri mesajı: "Suudi yetkililerin Allah'ın misafirleri olan hacılara karşı zalim tavırları yüzünden, İslam dünyası, mutlak suretle Hac'la ilgili 2 kutsal mekanımızın yönetimine ilişkin durup düşünmeli. Bu iki kutsal alan, bu yetkililerin sorumluluğuna bırakılmamaı, bunlar İslam dünyasını sarsan suçlara neden oluyor. İslam'ın vasisi yani muhafızı olan en saygıdeğer alanı Mekka ve Medine'de, Suudi Arabistan, Hac organizasyonunu riske atmış, İslam'ın şartlarından biri olan, parası yeten her Müslüman kimsenin hayatında en az bir kez gerçekleştirmesi emredilen Hac görevinin namına adeta leke sürmüştür. 1990'da yaşanan Hac felaketindeki en yüksek ölü sayısının da üzerine çıkan 2015'teki felakette, 769 hacının hayatını kaybetmesiyle Hac organizasyonunun prestiji sarsıldı." SUUDİ ARABİSTAN'DAN CEVAP GELDİ Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Prens Muhammed Bin Nayif ise bu eleştirilere çok sert tepki gösterdi. "Bilindiği üzere Suudi Arabistan, İranlılara, diğer hacı adaylarına sağlanan tüm kolaylıkları sağlamıştır. Bu konuda hiçbir ayrım yoktur" ifadesini kullanan Muhammed, "İran ya da başka bir tarafın, hac ibadetine gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Prens Muhammed ayrıca İran'ın bu tarz eleştirilerle kendi vatandaşlarının hac ziyaretini baltaladığını belirtti. NE OLMUŞTU?

11 Eylül 2015'te Mekke'de genişletme projesi kapsamında Mescid-i Haram'daki bir vinç devrilmiş, yaşanan faciada 107 kişi hayatını kaybetmişti.

Daha sonra 24 Eylül 2015'te Mina'da şeytan taşlama sırasında yaşanan izdihamda 700'den fazla kişi ölmüş, 800'den fazla kişi yaralanmıştı. Endonezya ve Pakistanlı yetkililer ölü sayısının 1000 olduğunu iddia etmiş, Suudi Arabistan bunu yalanlamıştı.

İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Ohedi, bu kazalarda ölen İranlılar için Suudi Arabistan'ın tazminat ve kan parası ödemesi gerektiğini belirtmişti. KRİZ DEVAM EDİYOR İran'ın İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan'la yaşanan vize sorunu, hacıların kutsal topraklara gidişi ve güvenliği gibi konularda anlaşma sağlanamadığı için İranlı vatandaşların bu yıl hacca gitmeyeceklerini açıklamıştı. Suudi Arabistan yönetimi ise İranlı hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin öne sürdüğü taleplerin karşılandığını ancak İranlı heyetin hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını belirtmişti.