“Irkçılık Mağduru Müslüman Öğrencilerin Yüzde 71’i Kadın”

Fransa’da “Yükseköğretimde İslamofobi” konulu konferans düzenlendi ve Müslümanların tahsil hayatlarında karşılaştığı ayrımcılık ve ırkçılık vakaları hakkında yapılan anket çalışmasının sonuçları paylaşıldı. Fransa’nın başkenti Paris’te “15 Mart İslamofobi ile Mücadele Günü” nedeniyle Fransa’da Müslüman Öğrenciler (EMF) derneği tarafından “Yükseköğretimde İslamofobi” başlığı altında konferans düzenlendi. Irkçılık hadiselerine odaklanılan konferansa, İslamofobi Platformu kurucusu Rafik Chekkat, eski EMF Başkanı … “Irkçılık Mağduru Müslüman Öğrencilerin Yüzde 71’i Kadın” Devamı »

Eklenme Tarihi: 19 Mar 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 19 Mar 2023
“Irkçılık Mağduru Müslüman Öğrencilerin Yüzde 71’i Kadın”

Fransa’da “Yükseköğretimde İslamofobi” konulu konferans düzenlendi ve Müslümanların tahsil hayatlarında karşılaştığı ayrımcılık ve ırkçılık vakaları hakkında yapılan anket çalışmasının sonuçları paylaşıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te “15 Mart İslamofobi ile Mücadele Günü” nedeniyle Fransa’da Müslüman Öğrenciler (EMF) derneği tarafından “Yükseköğretimde İslamofobi” başlığı altında konferans düzenlendi. Irkçılık hadiselerine odaklanılan konferansa, İslamofobi Platformu kurucusu Rafik Chekkat, eski EMF Başkanı Hania Chalal ve gazeteci Feiza Ben Mohamed konuşmacı olarak katıldı.

Müslüman Öğrencilerle Yapılan Anketin SonuçlarıEMF’nin halkla ilişkiler sorumlusu Soundouce Khemies, konferansta yaptığı konuşmada, derneklerinin Fransız üniversitelerinde ayrımcılık ve Müslüman karşıtlığına (İslamofobi) ilişkin 2022’de yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Khemies, anketin, üniversite öğrencilerinin yüzde 37’sinin ırkçılık veya Müslümanlara yönelik ayrımcılık mağduru olduğunu ortaya koyduğunu ve söz konusu mağdurların yüzde 71’ini kadınların oluşturduğunu söyledi.

Mağdurların yüzde 62’sinin maruz kaldıkları ayrımcılık karşısında tepkisiz kaldığını kaydeden Khemies, yükseköğrenimde ayrımcılık uygulayanların ekseriyetini öğretmenlerin oluşturduğunu belirtti.

Başörtüsü Yasaklarının Kadınların Hayatına Etkisi Fransa’da 2003 yılında “ikinci başörtü olayı” olarak bilinen olayda iki kız öğrencinin başörtüsü nedeniyle okuldan atıldığını hatırlatarak Chekkat, Fransa’da Müslüman karşıtlığıyla mücadele için bugüne kadar çok şeyin yapıldığını ve bu mücadelede katedilecek yolun daha çok olduğuna işaret etti.

Chekkat, Avrupa’daki “en büyük azınlığı” Müslümanların oluşturduğunu, Fransa’da milyonlarca Müslüman’ın yaşadığını söyledi. Chalal da Fransa’daki Müslümanların, Müslüman karşıtlığını içselleştirdiğini ve bunun karşısında şoke olduğunu belirtti.

Fransa’da kimlik ve pasaport fotoğraflarındaki başörtüsü yasağını hatırlatan Chalal, Avrupa’daki Müslüman toplumların birbiriyle iletişime geçmesinin önemine işaret etti.

Mohamed de Fransa’daki Müslümanların yüzde 96’sının, Fransa basınında İslam’a karşı tutumu “haksız” bulduğunu kaydetti.

Müslümanların hukuki haklarının bilincinde olması ve bu haklara sahip çıkmasının önemine vurgu yapan Mohamed, Müslüman karşıtlığıyla mücadele eden derneklerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.