İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin devletini tanımaya hazırlanıyor

İrlanda ve Norveç’in, Filistin devletini tanımaya yaklaştıklarını, iki ülkenin liderleri de bu hareketi destekleyen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptıkları görüşmelerden sonra ayrı ayrı ifade ettiler. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store’un ülkesinin Filistin’i “benzer düşünen ülkelerle” birlikte tanımaya “hazır” olduğunu söylediği Oslo’ya gitti. Sanchez, İspanya’nın Filistin’i “mümkün olan en kısa sürede” tanımak istediğini ve bu … İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin devletini tanımaya hazırlanıyor Devamı »

Eklenme Tarihi: 14 Nis 2024
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 14 Nis 2024
İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin devletini tanımaya hazırlanıyor

İrlanda ve Norveç’in, Filistin devletini tanımaya yaklaştıklarını, iki ülkenin liderleri de bu hareketi destekleyen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile yaptıkları görüşmelerden sonra ayrı ayrı ifade ettiler.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store’un ülkesinin Filistin’i “benzer düşünen ülkelerle” birlikte tanımaya “hazır” olduğunu söylediği Oslo’ya gitti. Sanchez, İspanya’nın Filistin’i “mümkün olan en kısa sürede” tanımak istediğini ve bu hamleyi kesin bir barış süreci için ivme kazanmanın bir yolu olarak kullanmak istediğini söyledi.

Mevcut çabalar, işgalci İsrail’in savaşı nedeniyle kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde artan ölümler, açlık ve altyapı hasarının artan uluslararası eleştirilere yol açmasıyla ortaya çıkıyor. Avrupa içinde de İsrail’in Gazze’deki savaşıyla ilgili endişeler pozisyonların değişmesine yol açtı; Filistin’i tanıma olasılığını düşünen daha fazla ülke de buna dahil.

Geçtiğimiz ay, Filistin haklarının uzun süredir savunucusu olan İspanya ve İrlanda, Malta ve Slovenya ile birlikte bir Filistin devletinin tanınması için ortaklaşa çalışacaklarını duyurdular. “Şartlar uygun olduğunda” gerçekleşecek bir hamleyle “Filistin’i tanımaya hazır” olduklarını söylediler.

Cuma günü Sanchez ile görüştükten sonra Harris şunları söyledi: “Bu akşam, değerlendirmemizin bu noktanın çok daha yaklaştığı yönünde olduğunu ve bunu yaparken birlikte hareket etmek istediğimizi söylememe izin verin.”

“Filistin halkı uzun süredir kendi ülkesinin ve egemenliğinin onurunu arıyor; İrlanda ve İspanya gibi dünya ulusları arasında yerini alabilecek bir yuva.”

Sanchez, istekli ülkelerin “şartlar uygun olduğunda” açıklama yapacaklarını ve yeni Filistin devletinin “Birleşmiş Milletler’e tam üye” olmasını destekleyeceklerini söyledi. İspanyol lider, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının başlamasından bu yana açık sözlü yorumlarıyla siyonist İsrail’i defalarca kızdırırken, Harris bu hafta zaten işgalci İsrail hükümetinden bir azar almıştı. İşgalci İsrail, Filistin’in tanınması yönünde ilerlemeyi taahhüt eden dört Avrupa Birliği ülkesine, girişimlerinin nesiller boyu süren çatışmaya müzakere yoluyla çözüm bulma şansını azaltacak bir “terörizm ödülü” anlamına geleceğini söyledi.

Norveç ‘hazır duruyor’

Ülkesi Schengen bölgesinin bir parçası olan ancak AB üyesi olmayan Norveç Başbakanı Store, Cuma günü erken saatlerde Sanchez ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Norveç, Filistin devletini tanımaya hazırdır” dedi. Filistin’in tanınmasına ilişkin bir kararın “benzer düşünen ülkeler” ile yakın koordinasyonda alınması gerektiğini söyleyerek “Firma bir zaman çizelgesi belirlemedik” diye ekledi. Kasım ayında Norveç parlamentosu, ülkenin bağımsız bir Filistin devletini tanımaya hazırlanmasına yönelik bir hükümet önerisini kabul etti.

Norveç ayrıca 1990’ların başında İsrail-Filistin barış görüşmelerine de ev sahipliği yaptı ve bu görüşmeler Oslo Anlaşmalarına yol açtı. İşgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı, 7 Ekim’den bu yana 33.600’den fazla Filistinlinin ölümüne ve 76.000’den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı. Savaş öncesinde Hamas’ın güney İsrail’e düzenlediği saldırıda yaklaşık 1.100 kişi hayatını kaybetti.Toplamda 193 BM üyesi ülkeden 139’u Filistin’i devlet olarak tanıyor. Norveç Filistin egemenliğini tanımaya ‘hazır’