İşgalci İsrail-Hamas Ateşkes Anlaşmasının Ardından Uluslararası Tepkiler

İşgalci İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasını dünya liderleri memnuniyetle karşılarken, Gazze'deki insani krizin boyutları vurgulandı.

Eklenme Tarihi: 16 Oca 2025
5 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 16 Oca 2025
İşgalci İsrail-Hamas Ateşkes Anlaşmasının Ardından Uluslararası Tepkiler

Hamas ve İşgalci İsrail arasındaki ateşkes anlaşmasının kilit arabulucuları, Gazze Şeridi'nde 15 aydır devam eden savaşı 19 Ocak'tan itibaren durdurmak üzere önemli bir anlaşmaya varıldığını açıkladı. İşgalci İsrail anlaşmanın son aşamalarında olduğunu söyledi.

İşgalci İsrail Başbakanı Siyonist Benjamin Netanyahu, anlaşmanın tüm ayrıntıları ve maddeleri kesinleşene kadar anlaşma hakkında yorum yapmayı reddetti. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, son detayların hala çözülmeye çalışıldığı belirtilerek, anlaşmanın perşembe sabahına kadar sonuçlandırılması ve ardından İsrail başbakanının konuyla ilgili resmi bir açıklama yapması umulduğu ifade edildi.

İşgalci İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da Netanyahu ve müzakere ekibini anlaşmanın sağlanmasındaki çabalarından ötürü övdü. Herzog, televizyonda yaptığı açıklamada daha fazlasının yapılması gerektiğini belirterek Netanyahu'yu masadaki anlaşmayı kabul etmeye ve rehineleri eve getirmeye çağırdı.

"Başbakan ve müzakere ekibinin anlaşma sağlama çabalarında ellerini güçlendiriyor, kabine üyelerini ve İsrail hükümetini kendilerine sunulacak anlaşmayı kabul etmeye ve onaylamaya, kızlarımızı ve oğullarımızı evlerine geri getirmeye çağırıyorum," dedi.

Anlaşmanın duyurulmasının ardından bir açıklama yapan Hamas, İşgalci İsrail'i savaş sırasında Gazze'de ve halkına yaşattığı acılardan dolayı "affetmeyeceklerini" söyledi.

Hamas'ın baş müzakerecisi Halil el Hayye, "Tüm kurbanlar adına, dökülen her damla kan, acı ve zulmün her gözyaşı adına diyoruz ki: Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz," dedi.

Gazze'de 15 aydır süren acıları sona erdirecek olan ateşkese dünya liderleri ve uluslararası kuruluşlardan tepkiler gecikmedi.

ABD

Hem BD Başkanı Joe Biden hem de seçilmiş Başkan Donald Trump anlaşmayı övdü.

ABD Başkanı Joe Biden anlaşmanın kendi yönetimi altında "müzakere edilmek üzere geliştirildiğini" ancak büyük ölçüde Trump'ın yeni kabinesi altında uygulanacağını söyledi.

Biden, kendi ekibinin ve Trump'ın ekibinin tek bir ekip olarak müzakere etmesine rağmen, anlaşmanın aylarca süren yoğun bir çalışma sayesinde olduğunu söyledi ve "diplomasim bunu başarma çabalarında hiç durmadı" dedi.

Donald Trump ise kendi sosyal medya platformu Truth Social'da yeni anlaşmayı övdü. ABD'nin yeni başkanı da bu andan yararlanmayı ve "destansı" anlaşmayı sahiplenmeyi ihmal etmedi.

"Bu destansı ateşkes anlaşması ancak Kasım ayındaki Tarihi Zaferimizin bir sonucu olarak gerçekleşebilirdi, zira tüm dünyaya Yönetimimin Barış arayışında olacağı ve tüm Amerikalıların ve Müttefiklerimizin güvenliğini sağlamak için anlaşmalar müzakere edeceği sinyalini verdi. Amerikalı ve İsrailli rehinelerin ailelerine ve sevdiklerine kavuşmak üzere evlerine dönecek olmalarından büyük bir heyecan duyuyorum."

"Beyaz Saray'da bile olmadan çok şey başardık. Beyaz Saray'a döndüğümde ve Yönetimim tamamen onaylandığında gerçekleşecek tüm harika şeyleri hayal edin, böylece ABD için daha fazla Zafer elde edebilirler!" diye ekledi.

Katar

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Thani anlaşmaya varılmasından övgüyle söz etti.

"Gazze'de ateşkes anlaşmasının ilan edilmesinin, Gazze Şeridi ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki saldırganlık, yıkım ve ölümlerin sona ermesine katkıda bulunacağını umuyoruz," dedi.

Katar Emiri ayrıca bu yeni anlaşmanın Filistin halkının davasının marjinalize edilmeyeceği "yeni bir aşamaya" olanak sağlayacağı umudunu dile getirdi. Katarlı lider, onlarca yıldır süren çatışmanın uluslararası hukuka uygun olarak adil bir şekilde çözülmesi için ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Mısır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Katar ve ABD'nin yanı sıra kısmen ülkesinin de arabuluculuk yaptığı ateşkesin ilan edilmesinin ardından olumlu açıklamalarda bulundu.

Mısır lideri X'te yaptığı bir paylaşımda, "Bu anlaşmayla birlikte, iki devletli çözüm yoluyla sürdürülebilir barış sağlanıncaya kadar Gazze'ye acil insani yardım girişinin hızlandırılmasının, mevcut feci insani durumla hiçbir engelle karşılaşmadan yüzleşilmesinin önemini vurguluyorum," dedi.

Ayrıca, "Mısır her zaman ahdine sadık, adil barışın destekçisi, barışın sağlanmasında sadık bir ortak ve Filistin halkının meşru haklarının savunucusu olarak kalacaktır" diyerek ülkesinin desteğinin devam edeceği sözünü verdi.

Türkiye

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

"Anlaşmanın başta Filistinli kardeşlerimiz olmak üzere bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlı olmasını, kalıcı barış ve istikrara kapı aralamasını temenni ediyoruz."

"Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizi baskı ve zulme karşı verdikleri mücadelede bir an olsun yalnız bırakmadık."

"İnşallah, Gazze halkının yanında olmaya devam edeceğiz ve Gazze'nin yaralarını sarmasına ve yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmak için tüm kaynaklarımızı kullanacağız."

Birleşmiş Milletler

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.

Sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören anlaşmanın duyurulmasını memnuniyetle karşılıyorum. Arabulucuları -Mısır, Katar ve ABD- bu anlaşmanın sağlanmasındaki özverili çabalarından dolayı takdir ediyorum," dedi.

BM Genel Sekreteri ayrıca anlaşmaya dahil olan herkesi anlaşmanın tam olarak uygulanmasını sağlamaya ve taahhütlerini yerine getirmeye çağırdı.

Ayrıca bu anlaşmanın ilgili tüm taraflar için, "Filistinliler, İsrailliler ve daha geniş bir bölge için daha iyi bir geleceğe giden güvenilir bir siyasi yol oluşturmak" için bir fırsat olmasını umduğunu belirtti.

Avrupa Birliği

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Gazze'deki ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum," dedi.

AB Komisyonu Başkanı, "Rehineler sevdiklerine kavuşacak ve insani yardım Gazze'deki sivillere ulaşabilecek. Bu, insanların çok uzun süredir büyük acılar çektiği bütün bir bölgeye umut getiriyor," diye ekledi.

Von der Leyen ayrıca her iki tarafı, İsrail ve Hamas'ı bu anlaşmaya saygı göstermeye ve anlaşmayı eksiksiz bir şekilde uygulamaya çağırdı. AB lideri ayrıca on yıllardır süren çatışmaya diplomatik bir çözüm bulunması gerektiğine işaret ederek anlaşmanın "bölgede kalıcı istikrara yönelik bir basamak" olarak kullanılmasını umduğunu ifade etti.

Almanya

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ateşkes anlaşmasını övdü.

Ülkesinde yaklaşan seçimlere hazırlanan Alman lider X'e yaptığı açıklamada, İsrail ve Hamas'a anlaşmanın ve şartlarının "harfiyen" uygulanmasını sağlamaları çağrısında bulundu.

Anlaşmaya varılmasıyla, Gazze'de Hamas'ın elinde bulunan tüm rehinelerin serbest bırakılması ve ölenlerin cenazelerinin "onurlu bir defin" için ailelerine teslim edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"Ateşkes, savaşın kalıcı olarak sona ermesine ve Gazze'deki kötü insani durumun iyileştirilmesine kapı açıyor," diyen Scholz, Almanya'nın bu hedefe ulaşmak için "çalışmaya" devam ettiğini kaydetti.